AKTUALIZÁCIA - VIDEO: Rusi zasiahli vládnu budovu

NETKY.SK • 29 Marec 2022, 07:19 • 2 min
AKTUALIZÁCIA - VIDEO: Rusi zasiahli vládnu budovu

KYJEV - Prinášame aktuálne správy z Ukrajiny.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Aktualizácia 15:05 (29. 3. 2022)

 

Najmenej 7 mŕtvych a 22 zranených si vyžiadal útok na budovu regionálnej správy v juhoukrajinskom meste Mykolajiv, ktorú v utorok zasiahla raketa vystrelená ruskou armádou. Vo videoprejave v dánskom parlamente to oznámil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorého citovala tlačová agentúra AFP.

 

 

Gubernátor Mykolajivskej oblasti Vitalij Kim už predtým oznámil, že hoci väčšina ľudí vo vnútri budovy „zázračne unikla“ zraneniam, niekoľko civilistov a príslušníkov ukrajinskej armády je nezvestných.

 

Ako píše reportérka denníka The Washington Post Isabelle Khurshudyanová, ktorá sa nachádza na Ukrajine, nie je to prvý raz, čo ruskí vojaci útočili na vládnu budovu. Charkovskú budovu regionálnej správy zasiahla raketa ešte v prvom týždni vojny.

 

 

Aktualizácia 11:30 (29. 3. 2022)

 

Budovu regionálnej správy v ukrajinskom meste Mykolajiv zasiahla v utorok raketa vystrelená ruskou armádou, uviedol gubernátor Mykolajivskej oblasti Vitalij Kim. TASR túto informáciu prevzala z agentúry AFP.

 

„Bola zasiahnutá budova regionálnej správy,“ napísal Kim na Facebooku. Cez aplikáciu Telegram objasnil, že väčšina ľudí v zasiahnutej budove „zázračne unikla“, ale 8 civilistov a 3 vojaci sú nezvestní.

 

 

Ako píše reportérka denníka The Washington Post Isabelle Khurshudyanová, ktorá sa nachádza na Ukrajine, nie je to po prvý raz, čo ruskí vojaci útočili na vládnu budovu. Charkovskú budovu regionálnej správy zasiahla raketa ešte v prvom týždni vojny.

 

„Prišli na to, že toto mesto nemôžu obsadiť, a rozhodli sa poslať mne – alebo nám všetkým – pozdrav,“ dodal Kim.

 

Aktualizácia 10:55 (29. 3. 2022)

 

Ukrajina v utorok znovu otvorí tri humanitárne koridory na evakuáciu civilistov z vojnou postihnutých oblastí. Oznámila to podpredsedníčka ukrajinskej vlády Iryna Vereščuková vo videu zverejnenom na sociálnej sieti Telegram. Stalo sa tak deň po tom, čo oznámila ich uzavretie. TASR prevzala správu od agentúry AFP. „Na dnes boli dohodnuté tri humanitárne koridory,“ povedala Vereščuková.

 

img

 

Ukrajina v pondelok uviedla, že neotvorí žiadne humanitárne koridory pre možné ruské provokácie pozdĺž vytipovaných trás, na ktoré upozornili ukrajinské tajné služby.

 

Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu Kyjev už viackrát obvinil Moskvu z útokov na humanitárne a evakuačné koridory.

 

Pôvodný článok: 

 

Ukrajinské sily opäť získali kontrolu nad mestom neďaleko Kyjeva. Uviedol to v pondelok neskoro večer v televíznom prejave minister vnútra Denys Monastyrskyj.

 

„Mesto je teraz oslobodené, avšak stále je nebezpečné byť tam,“ povedal Monastyrskyj a spresnil, že v oblasti prebiehajú paralelné akcie ozbrojených síl a polície.

 

Starosta mesta Irpiň už v pondelok popoludní vyhlásil, že ukrajinské sily získali späť plnú kontrolu nad týmto predmestím Kyjeva. Dnes máme dobré správy – Irpiň bol oslobodený,“ povedal starosta Oleksandr Markušyn vo videu na sociálnej sieti Telegram.

 

 

Irpiň sa po ruskej invázii na Ukrajinu stal miestom ťažkých bojov medzi ukrajinskou a ruskou stranou. Ukrajinská armáda zničila tamojší most, aby zabránila ruským jednotkám postupovať ďalej do hlavného mesta.

 

Britské ministerstvo obrany v pondelok uviedlo, že do bojov na východnú Ukrajinu prídu ďalší žoldnieri z ruskej polovojenskej organizácie známej ako Wagnerova skupina.

 

„Očakáva sa, že nasadia viac ako 1 000 žoldnierov vrátane vysokopostavených lídrov tejto organizácie s cieľom vykonávať bojové operácie,“ uviedol rezort obrany Spojeného kráľovstva na sociálnej sieti Twitter.

 

Prečítajte si tiež: Dmitrij Peskov prezradil, kedy by Rusko použilo jadrové zbrane

 

Americké Centrum strategických a medzinárodných štúdií (CSIS) objasnilo, že hoci je Wagnerova skupina súkromnou organizáciou, jej manažment aj operácie sú „hlboko prepojené“ s ruskou armádou aj spravodajskými službami. Za ostatných sedem rokov uzavrelo údajne najmenej jeden kontrakt na nasadenie do bojov v Sýrii, Líbyi či v Stredoafrickej republike do 10 000 členov Wagnerovej skupiny.

 

 

Sedem členských štátov Európskej únie medzitým vyzvalo svojich občanov, aby sa nepridávali k bojom na Ukrajine, ktorá sa bráni voči invázii zo strany ruských síl. Túto výzvu adresovali svojim obyvateľov ministri spravodlivosti Francúzska, Nemecka, Holandska, Španielska, Talianska, Luxemburska a Belgicka. 

 

K téme: AKTUALIZÁCIA: Sergej Lavrov prezradil, kedy sa Putin stretne so Zelenským




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies