JAR odmietla používať Sputnik V. Môže zhoršiť šírenie nákazy HIV

NETKY.SK • 19 Október 2021, 08:04 • 2 min
JAR odmietla používať Sputnik V. Môže zhoršiť šírenie nákazy HIV

PRETÓRIA - Ruská vakcína Sputnik V by mohla uškodiť najmä mužom, ktorí majú HIV.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Juhoafrická republika (JAR) neschválila používanie ruskej vakcíny Sputnik V. Panujú obavy, že podávanie tejto očkovacej látky by mohlo prispieť k šíreniu nákazy vírusom HIV u mužov. Informoval o tom v pondelok Juhoafrický regulačný úrad pre zdravotnícke výrobky, ktorého správu citovala agentúra AFP.

 

K tomuto rozhodnutiu dospel úrad na základe výskumov bezpečnosti modifikovaného adenovírusu Ad5, ktorý obsahuje ruská vakcína v súvislosti s HIV. Úrad tiež doplnil, že spoločnosť, ktorá v JAR požiadala o schválenie vakcíny Sputnik V, nepredložila dôkazy, že táto látka by mohla byť bezpečná v "prostredí vysokého výskytu HIV".

 

img

 

Medicínsky časopis The Lancet ešte vlani upozornil, že v rámci testov vakcíny proti AIDS sa zistila zvýšená náchylnosť neobrezaných mužov na infekciu vírusom HIV, ak boli pred zaočkovaním nakazení adenovírusom Ad5.

 

Prečítajte si tiež: Rusko vs. AstraZeneca. Po obvinení z krádeže prišlo ospravedlnenie

 

Odborníci v časopise Science tiež minulý rok upozornili, že na adenovírusových vektoroch – aj keď nie Ad5 – sú postavené aj vakcíny od spoločností Johnson & Johnson a AstraZeneca. Pri týchto adenovírusoch však nie sú dôkazy o zvýšenom riziku infekcie vírusom HIVV JAR používajú vakcíny od spoločností Johnson & Johnson a Pfizer/BioNTech a tiež čínsku látku Sinovac.

 

img

 

Sputnik V zatiaľ nemá schválenie od Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), aj keď ho podávajú už vo viac než 40 krajináchJAR je covidom najviac zasiahnutou krajinou na africkom kontinente a zároveň má aj celosvetovo najvyšší počet ľudí nakazených vírusom HIV.

 

Proti covidu sa v JAR nechala zaočkovať iba čosi viac ako štvrtina obyvateľov, ktorí majú na vakcínu nárok. V krajine zároveň tento týždeň začnú očkovať proti covidu deti od 12 rokov a podávať tretiu dávku ľuďom so zníženou imunitou.

 

Mohlo by vás zaujímať: Rusko je pripravené sprístupniť dokumenty k Sputniku V



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies