Kolíková predložila koaličným partnerom svoju predstavu o kolúznej väzbe. Budú s ňou súhlasiť Sme rodina?

NETKY.SK • 19 Máj 2021, 14:16 • 2 min
Kolíková predložila koaličným partnerom svoju predstavu o kolúznej väzbe. Budú s ňou súhlasiť Sme rodina?

BRATISLAVA - Ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková (Za ľudí) sa chce s hnutím Sme rodina dohodnúť o kolúznej väzbe už tento týždeň.

slovakia

left justify in out

Povedala to médiám dnes po rokovaní vlády. Šéfka rezortu spravodlivosti v pondelok (17. mája) poslala koaličným partnerom aktuálnu verziu jej návrhu na zmenu podmienok kolúznej väzby.

 

 

Ministerka očakáva pripomienky
„Myslím si, že je dôležité, aby som mala čo najskôr pripomienky z hnutia Sme rodina. Očakávam, že odtiaľ môžu byť ešte nejaké návrhy,“ uviedla Kolíková s tým, že pripomienky pravdepodobne dostane dnes alebo vo štvrtok (20. mája).

Mária Kolíková pripravila spolu s pracovnou skupinou rezortu spravodlivosti novelu Trestného poriadku, ktorá navrhuje zavedenie päťmesačnej lehoty kolúznej väzby.

 

Mohlo by vás zaujímať: Mária Kolíková kritizuje, že sa o kolúznej väzbe rokuje ako o poslaneckom návrhu

 

Problémom je dĺžka kolúznej väzby

Svoj návrh predstavila aj poslankyňa Petra Hajšelová (Sme rodina). Hnutie Sme rodina a ministerka Kolíková sa nevedia dohodnúť na výnimkách z päťmesačnej dĺžky kolúznej väzby.


Podľa ministerského návrhu bude môcť totiž kolúzna väzba trvať dlhšie ako päť mesiacov, ak bolo zistené, že sa obvinený kolúzne správal, či už sám alebo prostredníctvom iných osôb.

 

Rovnako môže byť väzba dlhšia, ak sa vedie trestné stíhanie pre trestný čin spáchaný organizovanou, zločineckou alebo teroristickou skupinou, pre trestný čin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, trestný čin založenia, zosnovania a podporovania teroristickej skupiny, alebo pre trestný čin, za ktorý je možné uložiť trest odňatia slobody na doživotie.

 

Hnutie Sme rodina podľa ministerky spravodlivosti žiadalo, aby do výnimiek spadali len násilné trestné činy.
 

Prečítajte si tiež: Boris Kollár naložil ministerke spravodlivosti. Držať ľudí v kolúznej väzbe mesiace či roky, Sme rodina odmieta



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies