Záujem o očkovanie je nízky, o pár týždňov môžeme zatvoriť očkovacie centrá, hovorí šéf NCZI

NETKY.SK • 4 Máj 2021, 08:05 • 2 min
Záujem o očkovanie je nízky, o pár týždňov môžeme zatvoriť očkovacie centrá, hovorí šéf NCZI

BRATISLAVA – Tínedžerov sme mohli už počas uplynulého víkendu zaočkovať. Záujem o vakcíny je nízky, o pár týždňov môžeme očkovacie centrá zatvoriť, hovorí generálny riaditeľ Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) Róbert Suja.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Ako uviedol na včerajšej tlačovej besede Suja, termíny na očkovanie pre 16 a 17-ročných systém NCZI pridelil správne a v súlade s vyhláškou.

 

Vysvetlil, že pozvánku na očkovanie dostali tínedžeri preto, lebo v niektorých okresoch je veľmi nízky záujem o očkovanie. Systém im tak pridelil voľné termíny.

 

Mladí ľudia boli ochotní za vakcínou cestovať

Povedal, že mladí ľudia prejavili vysokú mieru ochoty cestovať na očkovanie cez celú krajinu. Pokiaľ sú vakcíny dostupné, nevidí problém v tom, aby boli títo ľudia očkovaní. „Keď nadšencov odstavíme hneď na začiatku, myšlienka sa nebude šíriť ďalej,“ povedal.

 

Suja tiež potvrdil nízky záujem o očkovanie, v tzv. čakárni je prihlásených iba 258-tisíc ľudí. Ak sa záujem o vakcináciu v najbližších týždňoch nezvýši, očkovacie centrá sa podľa neho môžu do mesiaca zatvoriť.

 

Mieru zaočkovanosti odhaduje na úrovni približne 38 percent, čo je príliš málo na to, aby sa v krajine podarilo vytvoriť kolektívnu imunitu.

 

Prečítajte si tiež: Tínedžeri sa k vakcíne zatiaľ nedostanú. Rezort ich termíny posunul seniorom a chronicky pacientom

 

Do očkovania tínedžerov sa obul Matovič

Suja doplnil, že od štátu NCZI nedostalo žiadnu finančnú pomoc, aby mohli napríklad rozposielať SMS správy. Na druhej strane poukázal na milióny eur, ktoré sa minuli na niekoľkomesačné plošné testovania antigénovými testami.

 

Po zverejnení týchto informácií počas minulého týždňa, že termíny na očkovanie dostali aj 16 a 17 ročný záujemcovia, to označil za blamáž ministerstva zdravotníctva šéf rezortu financií Igor Matovič.

 

Ten na sociálnej sieti napísal rozhorčený status. V ňom skritizoval ministerstvo zdravotníctva, ktoré vyzval, aby nedopustilo to, že sa k vakcíne dostanú skôr zdraví tínedžeri pred seniormi a chronicky chorými pacientami. 

 

Rezort zdravotníctva im následne na poslednú chvíľu odobral pridelené termíny na očkovanie.

 

Mohlo by vás zaujímať: Matovič hovorí o BLAMÁŽI zo strany rezortu zdravotníctva. Čo ho tak vytočilo?



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies