V Bratislave otvorili očkovacie centrum s kapacitou 2500 ľudí denne

NETKY.SK • 11 Marec 2021, 12:22 • 2 min
V Bratislave otvorili očkovacie centrum s kapacitou 2500 ľudí denne

BRATISLAVA - Už tento víkend otvorí Bratislavská župa veľkokapacitné očkovacie centrum v priestoroch Národného futbalového štadióna (NFŠ).

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Ako informovala hovorkyňa Bratislavského samosprávneho kraja Lucia Forman, očkovať sa bude zatiaľ iba počas víkendov.

 

Keď bude dostatok vakcín, očkovanie bude prebiehať aj cez pracovné dni. V centre budú lekári a zdravotnícky personál schopný až 2500 ľudí denne.  

 

Špičkové očkovacie centrum 

„Za 12 mesiacov od prvého prípadu koronavírusu pribudlo na Slovensku 330 tisíc pozitívne testovaných a viac ako 8 tisíc úmrtí. Koronavírus nielenže ohrozuje životy a zdravie našich blízkych, ale ničí aj hospodárstvo, zamestnanosť. Som presvedčený, že skutočným riešením je očkovanie. Preto župa sústredila posledné mesiace všetku svoju pozornosť práve na očkovanie. Som hrdý, že v kraji budeme mať očkovacie centrum, ktoré bude bezkonkurenčné čo sa týka kvality i vybavenia. Príprava bola mimoriadne náročná, ale som hrdý na župný tím, že sme túto odvážnu myšlienku dokázali dotiahnuť do realizácie. Zároveň ďakujem zástupcom NFŠ, ktorí nám ponúkli nielen priestor, ale aj služby na špičkovej úrovni,“ priblížil bratislavský župan Juraj Droba.

 

Prevádzkovateľom veľkokapacitného očkovacieho centra bude BSK. Ako doplnila riaditeľka Úradu BSK Patrícia Mešťan, náklady na vybudovanie a prevádzku zatiaľ v plnej výške znáša BSK.

 

img

 

Zdravotné poisťovne budú refundovať úhradu za zdravotný výkon očkovania a refundáciu režijných nákladov prisľúbilo aj ministerstvo zdravotníctva.

 

Vstupné náklady predstavujú približne 50 tisíc eur. "Pri plnej prevádzke dosiahnu týždenné náklady približne 20 tisíc eur. Za tieto peniaze poskytneme našim obyvateľov nadštandardné, bezpečné a komfortné očkovacie centrum, jediné svojho druhu na Slovensku,“ priblížila Patrícia Mešťan. 

 

Mohlo by vás zaujímať: Rezort zdravotníctva sľubuje jednoduhšiu registráciu a viac ako štvrť milióna nových termínov na očkovanie

 

Zatiaľ iba víkendové testovanie

V očkovacom centre BSK sa bude zatiaľ očkovať iba cez víkendy (sobota, nedeľa) a to od 8:00 do 18:00 hodiny.

 

Zabezpečovať ho bude 12 lekárov, šesť zdravotných sestierdobrovoľníci. Očkovať sa bude vakcínami AstraZeneca, ktoré dodáva rezort zdravotníctva. V súčasnosti sa ňou na Slovensku podľa aktualizovanej stratégie budú očkovať ľudia do 70 rokov.

 

img

 

„Uplynulé dva víkendy sme zrealizovali pilotný projekt očkovania v Poliklinike Karlova Ves. Zaočkovali sme za jeden víkend približne tisíc ľudí. V pilotnom projekte sme skúmali, aký model fungovania očkovacieho centra bude optimálny. Vďaka týmto dobrým skúsenostiam môžeme začať očkovať vo veľkom,“ vyzdvihol lekár BSK a riaditeľ odboru zdravotníctva BSK Tomáš Szalay.

 

Bezpečnosť očkovania bola prioritou

Prioritou očkovacieho centra bola najmä bezpečnosť a hygienické opatrenia. Tie zabezpečia nielen dezinfekcia, bezkontaktné meranie teploty, ale aj germicídne žiariče, či pravidelná filtrácia vzduchu.

 

img

 

„Aj nám záleží na tom, aby sme čím skôr porazili pandémiu. Ak bude dostatočný počet obyvateľov zaočkovaných, budeme sa môcť vrátiť do bežného života a na štadión sa opäť vrátia športy, a najmä diváci. Štadión odborníci zhodnotili ako bezpečný priestor pre očkovanie. Vďaka pravidelnej filtrácii vzduchu je všetko zabezpečené tak, aby sa pri očkovaní nikto nenakazil,“ uzavrel generálny riaditeľ a predseda predstavenstva NFŠ Pavel Komorník.

 

Prečítajte si tiež: Na Slovensko údajne príde tento mesiac viac vakcín, ako celkovo od decembra



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies