Gröhling sa vzdá miesta v Správnej rade Univerzity Komenského, ak by sa zmenili jej právomoci

NETKY.SK • 5 Marec 2021, 10:04 • 2 min
Gröhling sa vzdá miesta v Správnej rade Univerzity Komenského, ak by sa zmenili jej právomoci

BRATISLAVA - Minister sa možno vzdá členstva v správnej rade Univerzity Komenského.

slovakia

left justify in out

Branislav Gröhling sa vzdá miesta v Správnej rade Univerzity Komenského v Bratislave, ak by sa zmenili jej právomoci. Gröhling je vo funkcii člena Správnej rady Univerzity Komenského od 20. júla 2020, keď nahradil bývalú štátnu tajomníčku ministerstva školstva Oľgu Nachtmannovú. 

 

img

Podľa ministerstva má v súčasnosti Správna rada aktuálne formálnu, poradnú a kontrolnú funkciu. „V prípade, že by sa v novele vysokoškolského zákona jej právomoci zmenili, minister sa vzdá členstva v správnej rade,“ dodalo.

 

V Správnych radách škôl pôsobia aj štátni tajomníci ministerstva školstva. Štátny tajomník Ľudovít Paulis pôsobí napríklad v Správnej rade Slovenskej technickej univerzity v Bratislave a na Technickej univerzite v Košiciach.

Správna rada v súčasnej dobe rozhoduje o dlhodobejších cieľoch a minister školstva v nej nominuje šesť zo 14 členov. V návrhu zákona o vysokých školách, ktorý zástupcovia vysokých škôl odmietli, sa správnej rade posilnili právomoci.

 

Riešila by napríklad rozpočet, či volila a odvolávala rektora. Počet členov by sa znížil na osem a polovicu z nich by nominoval minister školstva.

Súvisiaci článok: Minister Gröhling sa vyjadril, že škôlky a prvý stupeň ZŠ zostanú otvorené aj pre deti rodičov bez homeofficu



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies