ROZHOVOR Sulík otvorene o spore s premiérom, dokážu spolu dovládnuť?

NETKY.SK • 12 Február 2021, 21:00 • 2 min
ROZHOVOR Sulík otvorene o spore s premiérom, dokážu spolu dovládnuť?

BRATISLAVA - Podpredseda vlády a minister hospodárstva Richard Sulík je presvedčený, že súčasná vláda aj napriek konfliktom medzi ním a premiérom Igorom Matovičom vydrží celé volebné obdobie. Ako v rozhovore pre redakciu netky povedal, v živote sa dejú aj horšie veci a pre osobné spory vládna koalícia nepadne. Zároveň ho mrzí rozhodnutie europoslankyne Lucie Ďuriš Nicholsonovej, ktorá vo štvrtok oznámila svoj odchod zo strany SaS.

slovakia

left justify in out

Minister hospodárstva a predseda SaS Richard Sulík v reakcii na ohlásený odchod europoslankyne Lucie Ďuriš Nicholsonovej, ktorá stála pri zrode strany povedal, že ho jej rozhodnutie mrzí, avšak sa s ním musí jednoducho zmieriť.

 

Odchod Lucie Ďuriš Nicholsonovej z SaS

Takýto krok urobila europoslankyňa vo štvrtok po tom, čo na pondelkovej tlačovej besede v liberálnom dome verejnosť informovala, že Slovensko nenávratne prišlo o jednu miliardu eur z Európskeho regionálneho fondu

 

Tie mohli byť podľa Nicholsonovej použité na pomoc ľudí zasiahnutých koronakrízou. Vinu pritom pripísala koaličnej partnerke vicepremiérke Veronike Remišovej, ktorá jej slová označila za hoax a lži. Vyjadrenia europoslankyne tak vyvolali ďalšie pnutie, už aj tak konfliktami poznačej vláde.

 

img

 

„Vedel som o tom, že plánuje tlačovú besedu k eurofondom. Dokonca som jej ju aj schválil. Vedel som aj o tom, že bude hovoriť o prepadnutí obrovskej sumy z eurofondov. Ale nerátal som s tým, že tá forma bude taká nešťastná a že to vyznie ako útok na Veroniku Remišovú, pretože to nebol zámer ani Lucii Ďuriš Nicholsonovej,“ skonštatoval minister.

 

Súvisiaci článok: Nicholsonová odchádza z SaS: Nejde o zbabelosť, ale o priznanie si politickej zodpovednosti

 

Spor pre tlačovku je zažehnaný

Sulík uviedol, že sa na koaličnej rade Veronike Remišovej za formu tlačovej besedy ospravedlnil. „Myslím si, že Veronika toto ospravedlnenie prijala a že je to pre ňu, aj pre nás vybavená vec. Čiže odchod Lucie Nicholsonovej nepovažujem za primeraný. Na druhej strane, keď to v nej tak dozrelo, takto to cíti a rozhodla sa, tak to rešpektujem,“ zareagoval Sulík na odchod europoslankyne zo strany.

 

Minister tiež vyvrátil medializované informácie o údajných sporoch medzi ním a Ďuriš Nicholsonovou, ktoré by viedli k tomu, že sa vzdala členstva v strane.

 

img

 

Zároveň odmietol komentovať výroky bývalého SaS-kára Ľubomíra Galka, ktorý sa na sociálnej sieti Facebook o europoslankyni vyjadril, že je to „obyčajná vydieračka“, ktorá veľa vecí v minulosti dosiahla práve vydieraním ostatných členov svojim odchodom.

 

Rezorty odmietli realokáciu peňazí

Vicepremiérka Remišová v relácii Braňo Závodský naživo povedala, že v liste, v ktorom oslovila ministerstvo hospodárstva, školstva a dopravy a žiadala, aby peniaze o ktorých vedia, že nestihnú vyčerpať v rámci operačných programov, presunuli do Euróspkeho sociálneho fondu.

 

Ako sa sama vyjadrila, z každého rezortu jej prišla približne rovnaká odpoveď: „Nemám peniaze, nedám peniaze a ešte ja potrebujem peniaze.“

 

Sulík na otázku, prečo neposkytol časť eurofondov na pomoc ľuďom, ktorých negatívne ovplyvnila koronakríza odpovedal: „My sme tak neurobili, pretože všetky voľné peniaze, ktoré som po mojom nástupe na ministerstvo “našiel“, sme použili na tzv. antikorona úvery cez Slovenský investičný holding. Z približne 340 miliónov eurofondových peňazí, sme dokázali vygenerovať 800 miliónov úverov, čo malo významný vplyv na slovenský podnikateľský priestor. Čiže, my sme naše všetky peniaze využili a tu (poz. red. ministerstve) nič neprepadlo,“ vysvetlil minister.

 

Prečítajte si tiež: REPORTÁŽ: Ako je to s prepadnutou miliardou eur? Maslo na hlave majú pravdepodobne všetci

 

Podnikatelia a živnostníci prepadávajú cez sito

Už niekoľko mesiacov podnikatelia a živnostníci upozorňujú na to, že sa im od štátu nedostáva dostatočná finančná podpora, aby dokázali “prežiť“ obdobie, kedy museli svoje prevádzky zatvoriť pre zlú epidemiologickú situáciu.

 

Ako Sulík skonštatoval, aj napriek snahe ministerstva práce, majú mnohé podniky a prevádzky množstvo fixných nákladov, na ktoré im štát neprispievapre ktoré im hrozí krach.

 

S cieľom pomôcť týmto podnikateľom pripravil v spolupráci s Janou Kiššovou univerzálny odškodňovací zákon, ktorý mu už vláda dvakrát zamietla. 

 

img

 

„Teraz na tretí pokus o ňom diskutujeme v koalícii. V tejto fáze odškodňovací zákon prepočítava minister financií, teda aké dopady by mal na štátny rozpočet. Na najbližšej koaličnej rade v pondelok o ňom budeme znova rokovať. Ak sa nájde zhodná cesta, tak takýto zákon čím skôr príjmeme, aby sme dokázali odškodniť tých, ktorí prepadli cez sito,“ objasnil minister.

 

Sulík tiež priznal, že zatvorené prevádzky sú najčastejším sporom vo vláde. Dodal, že dlhodobo presadzuje ich otvorenie za prísne stanovených podmienok – rúška, dezinfekcia rúk či rozostupy.

 

Zdôraznil, že vôbec by sa nebránil ani evidencii zákazníkov pri vstupe do predajní či reštaurácii, alebo povinnosť preukazovať sa negatívnym výsledkom testu.

 

„Uvidíme, čo sa podarí presadiť, ale myslím si, že by sme mali ísť touto cestou,“ povedal podpredseda vlády.

 

Mohlo by vás zaujímať: Sulík reaguje na odchod Nicholsonovej z SaS: O dva roky mohla byť predsedkyňou strany

 

Helikoptérové peniaze

Minister vysvetlil, prečo zo stola zmietol myšlienku rozdávania tzv. helikoptérových peňazí podobne, ako to urobila počas prvej vlny pandémie aj nemecká vláda.

 

Zdôvodnil to tým, že takýmto spôsobom sa pomoci dostáva aj tým, ktorí ju nepotrebujú. „Keďže tých peňazí nie je nekonečne veľa, tak zákonite ak pomáhate niekomu, kto pomoc nepotrebuje, tak niekomu, kto ju naozaj potrebuje, neviete poskytnúť v dostatočnom rozsahu,“ vysvetlil Sulík hlavný dôvod odmietnutia tejto formy pomoci.

 

Neutíchajúce spory vo vláde

Minister hospodárstva povedal, že na napätú situáciuspory medzi ním a premiérom Igorom Matovičom si už zvykol.

 

„Spolunažívanie v koalícii nie je nič strašne príjemné. Na druhej strane som si zvykol a prispôsobil sa tejto skutočnosti. Primárne sa venujem mojej práci na ministerstve hospodárstva a myslím si, že je už aj vidno prvé výsledky. Osobné útoky, ktoré prichádzajú zo strany Igora Matoviča, častokrát aj nepravdivé, ignorujem a nevyjadrujem sa k nim,“ priblížil Sulík.

 

img

 

Na otázku, či by vo svojej strane trpel extrémne urážlivého a pomstychtivého kolegu, odpovedal minister rezolútne nie

 

Zároveň verí, že aj napriek konfliktom, bude súčasný kabinet schopný dovládnuť do riadnych parlamentných volieb.

 

Prečítajte si viac: Spor medzi Matovičom a Sulíkom neutícha, mstí sa premiér strane SaS?

 

V priloženom videu sa dozviete, prečo minister presadzoval otvorenie práve záhradkárstiev vo februári namiesto papiernictiev, či obchodov s domácimi potrebami, keďže ľuďom pre lockdown začínajú postupne dochádzať bežné veci. Tiež prezradil, či by si vedel predstaviť vytvorenie vlády so stranou Hlas-SD či Progresívne Slovensko, keďže veľa iných možností na zostavenie vlády podľa aktuálnych preferencií verejnej mienky nie je.

 

V závere tiež priblížil, ako je to s európskymi peniazmi z Plánu Obnovy, ktoré ako už avizovala vicepremiérka Remišová, majú byť prerozdelené na základe volebného výsledku marcových parlamentných volieb.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies