Zvierací ombudsman sa zaoberá prípadom utýraných psov v rómskej osade v Huncovciach

NETKY.SK • 20 Máj 2020, 16:06 • 2 min
Zvierací ombudsman sa zaoberá prípadom utýraných psov v rómskej osade v Huncovciach

BRATISLAVA - Zvierací ombudsman spolu s Československým kastračným programom (ČSKP) riešia prípad dvoch utýraných psov v obci Huncovce v okrese Kežmarok.

slovakia

left justify in out

O tom informovala hovorkyňa projektu Zvierací ombudsman Natália Babicová. ČSKP našiel v pondelok 18. mája v rómskej osade v Huncovciach dvoch nemeckých ovčiakov utýraných obzvlášť brutálnym spôsobom. Oba psy vážnym zraneniam podľahli. Zvierací ombudsman preto podáva vo veci trestné oznámenie.

 

Psíky mali hlboké rany
Jeden pes mal veľkú bodnú ranu v oblasti chrbta, pravdepodobne spôsobenú sekerou. Druhý pes mal taktiež hlbokú ranu, ktorá siahala od brucha po semenníky. Rana bola výrazne zahnisaná a pes trpel značnou podvýživou. Oba psy boli pracovníkmi ČSKP prevezené na veterinárnu kliniku do Popradu.

 

Počas vyšetrenia sa u druhého psa preukázala trieštivá zlomenina panvy. Ovčiak, ktorý mal bodnú ranu v chrbte, uhynul počas operácie a druhý musel byť v dôsledku vážnych zranení utretený.

„Denne v našej bezplatnej právnej poradni prijímame množstvo prípadov týraných zvierat. Aj napriek tomu, že sa s krutosťou páchanou na zvieratách stretávame často, prípad utýraných ovčiakov v Huncovciach považujeme za obzvlášť brutálny,“ povedala zvieracia ombudsmanka Zuzana Stanová. 

 

Kľúčové môžu byť aj tresty pre tyranov

Dodáva, že problém týrania zvierat musí byť v spoločnosti riešený komplexne. Základom je vzdelávanie a výchova detí v oblasti ochrany zvierat a prírody. Za mimoriadne kľúčové považuje aj zavedenie efektívnych trestov pre tyranov a ich uplatňovanie.

 

„Zdôrazňujeme, že je mimoriadne dôležité nastaviť efektívne tresty, ktoré budú spôsobilé pôsobiť v rámci individuálnej prevencie. To znamená, že páchateľ nebude takéto skutky ďalej vykonávať, pretože trest by bol preňho tak nepriaznivý, že sa mu bude chcieť vyhnúť,“ dodala Stanová.

 

Hovorí aj o generálnej prevencii, z ktorej vyplýva, že ďalší potenciálni páchatelia v okolí tyrana či v celej krajine sa dozvedia o čine a jeho dôsledkoch, ktoré pre nich budú neprijateľné a odstrašujúce.

 

Spravodlivé tresty za týranie zvierat
Členovia Zvieracieho ombudsmana už v roku 2011 presadili sprísnenie prvých trestov za týranie zvierat. V roku 2018 patril Zvierací ombudsman medzi tvorcov novely zákona o veterinárnej starostlivosti, podľa ktorej už zviera nie je vecou.

 

Roky však Zvierací ombudsman pracuje na ďalších pozmeňovacích návrhoch, ktoré by zaviedli naozaj spravodlivé tresty za týranie zvierat. Aliancia združení na ochranu zvierat, ktorá stojí za iniciatívou Zvierací ombudsman, celkovo zastrešuje 16 útulkov a ochranárskych organizácií na Slovensku



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies