Zranené turistky vo Vysokých Tatrách ratovali záchranári

NETKY.SK • 16 August 2023, 12:40 • 2 min
Zranené turistky vo Vysokých Tatrách ratovali záchranári

Vysoké Tatry-Potvrdilo sa, že do hôr nie je práve najlepšie chodiť osamotene

slovakia

left justify in out

Vysoké Tatry sú obľúbeným výletným miestom. Navštevujeme ich radi v každom ročnom období. Vychutnávajú si ich aj hordy zahraničných turistov. Príjemné výlety sa často končia posedením pri čaji s vychutnávaním nádherných výhľadov. Občas sa však do hôr vyberú vyznávači turistiky, ktorí podcenia svoje sily, niektorí zase netušia o svojich zdravotných problémoch. Takéto výlety potom končia v starostlivosti záchranárov. 

Vyzerá to tak, že naše majestátne veľhory sa rozhodlo v rovnakom čase navštíviť niekoľko turistiek. Práve tie sa stali cieľom početných výjazdov záchranárov Horskej záchrannej služby. Zranila sa Slovenka, poľské turistky aj Češka. Všetky potrebovali zdravotnú starostlivosť.

 

Horskí záchranári mali v utorok 15. augusta 2023 v Tatrách viaceré výjazdy, pri ktorých pomáhali zraneným a vyčerpaným turistkám. Horská záchranná služba (HZS) o tom informuje na svojej webstránke. Popoludní zasahovali záchranári HZS z Vysokých Tatier pri Reinerovej útulni, kde si pádom na chodníku spôsobila tržné poranenie hlavy 61-ročná poľská turistka. "Po ošetrení bola záchranným vozidlom HZS transportovaná k Domu HZS v Starom Smokovci a odovzdaná do starostlivosti posádke RZP, s ktorou pokračovala do nemocnice na ďalšie ošetrenie," uvádzajú horskí záchranári.

Horských záchranárov popoludní prostredníctvom tiesňovej linky kontaktovala 60-ročná Slovenka, ktorá sa nachádzala v lese neďaleko Štrbského plesa a náhle ju postihla nevoľnosť, spojená s tŕpnutím končatín a zvracaním. "Bola dezorientovaná a záchranárom nevedela udať svoju presnú polohu. O súčinnosť bola požiadaná posádka VZZS, ktorá z heliportu v Starom Smokovci vyzdvihla jedného záchranára HZS a spoločne smerovali k Štrbskému plesu," informujú záchranári s tým, že ženu sa podarilo vypátrať pomocou lokalizácie jej hovoru na tiesňovú linku. Následne bola letecky transportovaná do nemocnice v Poprade.

Podvečer boli horskí záchranári krátko po sebe požiadaní o pomoc pre dve vyčerpané ženy. "Vo Vysokých Tatrách sa v oblasti Lavínového štítu nachádzala 46-ročná poľská horolezkyňa, ktorá po celodennej horolezeckej túre nebola schopná zostúpiť do doliny. Rovnako v Západných Tatrách na hrebeni medzi Salatínom a Spálenou potrebovala pomoc vyčerpaná 41-ročná poľská turistka. O súčinnosť bola v oboch prípadoch požiadaná Letka Ministerstva vnútra SR," informuje HZS.

Pomoc záchranárov HZS podvečer potrebovala i 55-ročná Češka na Chate Pieniny v obci Lesnica v okrese Stará Ľubovňa, ktorá sa počas vystupovania z raftu pošmykla a spôsobila si tržné poranenie predkolenia. Po ošetrení záchranármi HZS bola prevezená do Veľkého Lipníka a odovzdaná posádke RZP. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Zlatica Gregorová
TASR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies