Zomrel kanadský režisér Jean-Marc Vallée

NETKY.SK • 27 December 2021, 13:18 • 2 min
Zomrel kanadský režisér Jean-Marc Vallée

QUEBEC/LOS ANGELES – Vo veku 58 rokov zomrel cez víkend kanadský režisér, scenárista a producent Jean-Marc Vallée, ktorý dostal americkú cenu Emmy za seriál Veľké malé klamstvá, nakrútený pre spoločnosť HBO, a jeho dramatický film Klub poslednej nádeje z roku 2013 si vyslúžil viaceré nominácie na Oscara. V pondelok o tom informovala agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Jeho hovorkyňa Bumble Wardová v nedeľu uviedla, že Vallée zomrel náhle počas vianočných sviatkov vo svojej chate pri kanadskom meste Québec. Vallée bol uznávaný za svoj naturalistický prístup k filmovaniu a posledné desaťročie režíroval také herecké hviezdy, ako sú Reese Witherspoonová, Nicole Kidmanová, Amy Adamsová a Jake Gyllenhaal.

 

 

Režíroval aj herečku Emily Bluntovú v historickej dráme z roku 2009 o kráľovnej Viktórii s názvom Mladá Viktória a po filme Klub poslednej nádeje sa stal v Hollywoode vyhľadávaným tvorcom. Snímka s Matthewom McConaugheym a Jaredom Letom získala šesť nominácií na ceny americkej Akadémie filmových umení a vied vrátane jedného Oscara za najlepší film. Dej sa odohráva v roku 1985, keď sa elektrikár a príležitostný jazdec rodea Ron Woodroof (McConaughey) od lekárov dozvie, že má AIDS a že mu neostáva viac než 30 dní života.

 

Režisér často nakrúcal pri prirodzenom svetle s ručnou kamerou a dával hercom slobodu. Tí mohli improvizovať a pohybovať sa po pľaci podľa vlastného uváženia. Tak to bolo aj pri filme Divočina z roku 2014 s Reese Witherspoonovou, ktorej hrdinka sa vydáva na extrémne náročnú vysokohorskú pešiu túru po trase Pacific Crest Trail (Pacifická hrebeňovka), dlhej 1 770 kilometrov.

 

„Môžu sa pohybovať, kadiaľ chcú,“ uviedol kanadský filmár o svojich hercoch v roku 2014 v interview pre Associated Press (AP). „Dodáva to dôležitosť rozprávaniu príbehu, emóciám, charakterom. Snažím sa priveľmi nezasahovať. Nepotrebujem prerušovať výkony,“ dodal. V roku 2018 znovu pracoval s Amy Adamsovou na miniseriáli Ostré predmety, takisto pre HBO.

 

Možno vás zaujme: Desmonda Tutua pochovajú 1. januára



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies