Známy novinár bol špiónom ŠtB. Platil si milenky

NETKY.SK • 16 Február 2022, 06:43 • 2 min
Známy novinár bol špiónom ŠtB. Platil si milenky

PARÍŽ - Významný francúzsky novinár Jean Clémentin, ktorý pracoval pre satirický týždenník Le Canard enchainé, bol v 50. a 60. rokoch 20. storočia agentom československej komunistickej Štátnej bezpečnosti (ŠtB). Informoval o tom v utorok časopis L'Obs s odvolaním sa na spis ŠTB, ktorý odhalil český historik Jan Koura z Ústavu svetových dejín Karlovej univerzity v Prahe.

slovakia

left justify in out

Clémentin, evidovaný pod krycím menom Pipa, bol agentom jednej z najobávanejších tajných služieb v sovietskom bloku od roku 1957 do roku 1969. V tomto období odovzdal približne 300 správ na 270 stretnutiach vo Francúzsku a v zahraničí.

 

 

Redaktor, ktorý odišiel do dôchodku v roku 1989, sa podľa L'Obs podieľal aj na troch dezinformačných akciách tým, že v týždenníku uverejnil správy koncipované ŠtB. Clémentin, ktorý má v súčasnosti 98 rokov, sa odmietol k tvrdeniam vyjadriť. Ako píše agentúra AFP, za tieto činy mu stíhanie nehrozí, keďže už uplynula premlčacia doba.

 

Prečítajte si tiež: Aktivisti žiadajú pomoc pre novinára, ktorému v Iráne hrozí trest smrti

 

img

 

Podľa L'Obs novinár začal cítiť sympatie ku komunistickému bloku, keď informoval o vojne v Indočíne, kde začal opovrhovať zneužívaním zo strany koloniálnej nadvlády Francúzska.

L'Obs tiež uviedol, že Clémentin takisto potreboval peniaze na financovanie svojho luxusného životného štýlu, dvoch manželstiev a piatich mileniek.

 

Možno vás zaujme: Paríž chce tichšie ulice. Pomôcť má hlukový radar



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies