ZMOS chce prepojiť odborné vzdelávanie s potrebami samosprávy

NETKY.SK • 18 Marec 2022, 07:57 • 2 min
ZMOS chce prepojiť odborné vzdelávanie s potrebami samosprávy

BRATISLAVA - Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) spracováva analytickú štúdiu k odbornému vzdelávaniu a potrebám samosprávy. Dokument ponúkne riešenia zamerané na rozvoj odborného vzdelávania v mestách a obciach. TASR o tom v piatok informoval ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS Michal Kaliňák.

slovakia

left justify in out

„Odborné vzdelávanie a príprava v dnešnom stave vykazujú známky nesúladu medzi reálnymi potrebami trhu práce, požiadavkami zamestnávateľov, možnosťami škôl a záujmom žiakov. Tento stav spôsobuje nepripravenosť pružne reagovať na dynamický ekonomický vývoj a hospodárske výzvy,“ vysvetlil Kaliňák.

 

 

Dôsledková štúdia sa preto podľa jeho slov sústredí na pomenovanie súčasného stavu, ale aj na formulovanie východísk, aby sa tieto prekážky dali odstrániť. Ako uviedol, zabezpečí to udržateľný trend ekonomického rozvoja miest a obcí v úzkom spojení s rozvojom odborného vzdelávania.

 

Prečítajte si tiež: Branislav Gröhling má dobré správy pre školy!

 

Dokument bude podľa Kaliňáka reflektovať na aplikačnú prax. Bude prihliadať na doterajšie skúsenosti kľúčových aktérov pôsobiacich v oblasti odborného vzdelávania. Súčasťou štúdie budú aj závery a odporúčania. ZMOS chce dokument využiť na sociálny dialóg s cieľom návrhu a presadzovania opatrení a zmien v pôsobnosti samospráv.

 

img

 

Štúdiu verejne sprístupnia na webovej stránke ZMOS v podstránke Knižnica. „Jej spracovanie potrvá najbližších šesť mesiacov. Tak, aby verejnosti mohla byť predstavená na jeseň tohto roku,“ uzavrel Kaliňák.

 

Možno vás zaujme: Žiaci v stredu maturujú z cudzieho jazyka, najčastejšie si vyberajú angličtinu

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies