Zemplínski veterinári sú v súvislosti s morom ošípaných ostražití

NETKY.SK • 13 August 2019, 15:39 • 2 min
Zemplínski veterinári sú v súvislosti s morom ošípaných ostražití

MICHALOVCE – V súvislosti s výskytom afrického moru ošípaných (AMO) realizujú regionálne veterinárne a potravinové správy (RVPS) na Zemplíne opatrenia.

slovakia

left justify in out

Vranovskí veterinári vydali upozornenie, tí michalovskí drobnochovateľom povinnosti priamo ukladajú. Vyplýva to z informácií, ktoré pre TASR poskytli riaditelia oboch správ.

 

RVPS Michalovce na základe aktualizácie vývoja situácie s AMO, ktorú v pondelok (12. 8.) vykonal jej nadriadený štátny orgán, upovedomila o potrebe zvýšenej ostražitosti a povinnostiach drobnochovateľov obce v takzvanom pásme pozorovania.

 

V okrese Michalovce sú nimi Beša, Budince, Čičarovce, Ižkovce, Kapušianske Kľačany, Malčice, Maťovské Vojkovce, Petrikovce, Ptrukša, Ruská, Veľké Raškovce, Veľké Slemence a mesto Veľké Kapušany. To potvrdil riaditeľ RVPS Michalovce Aleš Novotný.

 

img

 

Drobnochovatelia ošípaných žijúci v nich sú povinní nahlásiť každú uhynutú alebo chorú ošípanú. Rovnaká povinnosť sa vzťahuje aj pri vykonaní zabíjačky. V obciach zároveň platí prísny zákaz premiestňovania ošípaných bez vedomia RVPS. Za jeho porušenie hrozí chovateľom pokuta vo výške 1000 eur.

 

Na Slovensku diagnostikovali prvý prípad afrického moru ošípaných

 

RVPS Vranov nad Topľou reaguje na situáciu s AMO podľa slov jej riaditeľa Petra Saba preventívnymi krokmi.

 

O potrebe zvýšenej pozornosti a dôsledného dodržiavania opatrení proti zavlečeniu AMO do chovov informovala všetky samosprávy vo svojej pôsobnosti. I keď sa okres Vranov nad Topľou v páse pozorovania nenachádza, upozornenie RVPS zverejnila okresná samospráva na svojom internetovom sídle.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies