Zelenskyj vyzval Cyprus, aby Rusom odobral zlaté pasy

NETKY.SK • 8 Apríl 2022, 07:31 • 2 min
Zelenskyj vyzval Cyprus, aby Rusom odobral zlaté pasy

NIKÓZIA – Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok vyzval Cyprus, aby uzavrel svoje prístavy pre všetky ruské súkromné jachty a odobral Rusom takzvané „zlaté pasy“, ktoré im zaistili dvojaké občianstvo. TASR informuje na základe správy agentúr Reuters a AFP.

slovakia

left justify in out

„Prosím, uzatvorte cyperské prístavy pre všetky ruské lode. Toto rozhodnutie musí byť prijaté v spolupráci s Európskou úniou,“ apeloval Zelenskyj na poslancov cyperského parlamentu prostredníctvom videospojenia. Pred budovou parlamentu sa počas zasadnutia konal protest proti ruskej vojenskej ofenzíve na Ukrajine.

 

„Stop ruským zlatým pasom, dvojakému občianstvu. S výnimkou tých (osôb), ktoré preukázateľne nepoškodzujú Ukrajinu,“ povedal Zelenskyj. Ukrajinský prezident zdôraznil, že Cyprus, tradične blízky priateľ Ruska, má nástroje na vytvorenie nátlaku na Moskvu.

 

img

 

Cyprus udelil v rámci programu „občianstvo za investície“ pasy 2 886 ruským občanom. Tento program zameraný na osoby, ktoré na Cypre investovali minimálne dva milióny eur, Cyprus ukončil v novembri 2020 na základe obvinení z korupcie. Vyšetrovanie totiž ukázalo, že približne polovica zo 6 779 vydaných pasov bola udelená nezákonne. Po zasadnutí parlamentu cyperský prezident Nikos Anastasiadis novinárom povedal, že boli vydané inštrukcie na odobratie pasov štyrom Rusom, ktorí sa nachádzajú na sankčnom zozname EÚ a údajne majú blízke väzby na ruskú vládu. Cyprus zaslal na pomoc Ukrajine viac ako 215 ton humanitárnej pomoci a prijal zhruba 10 000 utečencov.

 

Možno vás zaujme: EÚ navrhla ďalších 500 miliónov eur na vojenskú pomoc pre Ukrajinu



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies