Závislosť od internetu mení chémiu mozgu u mladých ľudí, zistila vedecká štúdia

NETKY.SK • 5 Jún 2024, 19:11 • 2 min
Závislosť od internetu mení chémiu mozgu u mladých ľudí, zistila vedecká štúdia

Výskum naznačuje, že mladí ľudia so závislosťou od internetu zažívajú zmeny v chémii mozgu, ktoré by mohli viesť k návykovejšiemu správaniu. Zmeny vo viacerých neurónových sieťach môžu viesť k ďalším návykovým tendenciám a negatívnemu správaniu, tvrdia vedci.

slovakia

left justify in out

Štúdia publikovaná v PLOS Mental Health zhodnotila predchádzajúci výskum pomocou funkčnej magnetickej rezonancie (fMRI) na preskúmanie toho, ako oblasti mozgu interagujú u ľudí so závislosťou od internetu.

Vedci zistili, že účinky boli evidentné vo viacerých neurónových sieťach v mozgoch mladých ľudí a že došlo k zvýšenej aktivite v častiach mozgu, keď účastníci odpočívali.

Zároveň došlo k celkovému poklesu funkčnej konektivity v častiach mozgu zapojených do aktívneho myslenia, čo je výkonná kontrolná sieť mozgu zodpovedná za pamäť a rozhodovanie. Výskum zistil, že tieto zmeny mali za následok návykové správanie a tendencie u adolescentov, ako aj zmeny správania spojené s duševným zdravím, vývojom, intelektuálnymi schopnosťami a fyzickou koordináciou.

Vedci preskúmali 12 predchádzajúcich štúdií zahŕňajúcich 237 10- až 19-ročných s formálnou diagnózou závislosti od internetu v rokoch 2013 až 2023. Podľa tohtoročného prieskumu takmer polovica britských tínedžerov uviedla, že sa cítia závislí od sociálnych médií.

Max Chang, hlavný autor štúdie a magisterský študent na UCL Great Ormond Street Institute of Child Health (GOS ICH), povedal: „Adolescencia je kľúčovou vývojovou fázou, počas ktorej ľudia prechádzajú významnými zmenami vo svojej biológii, poznaní a osobnostiach."

„V dôsledku toho je mozog v tomto období obzvlášť citlivý na nutkania súvisiace so závislosťou od internetu, ako je nutkavé používanie internetu, túžba po používaní myši alebo klávesnice a konzumácia médií" ... „Zistenia z našej štúdie ukazujú, že to môže viesť k potenciálne negatívnym zmenám správania a vývoja, ktoré by mohli ovplyvniť životy dospievajúcich. Napríklad môžu mať problémy s udržiavaním vzťahov a spoločenských aktivít, klamať o online aktivitách a zažívať nepravidelné jedenie a narušený spánok,“ hovorí Chang.

Chang dodal, že dúfa, že zistenia demonštrujú, „ako závislosť od internetu mení spojenie medzi mozgovými sieťami v dospievaní“, čo by potom umožnilo efektívne liečiť skoré príznaky internetovej závislosti. Dodal tiež, že: „Klinici by mohli potenciálne predpísať liečbu zameranú na určité oblasti mozgu alebo navrhnúť psychoterapiu alebo rodinnú terapiu zameranú na kľúčové symptómy závislosti od internetu. Dôležité je, že vzdelávanie rodičov o závislosti od internetu je ďalšou možnou cestou prevencie z hľadiska verejného zdravia. Rodičia, ktorí si uvedomujú skoré príznaky a nástup závislosti od internetu, budú efektívnejšie zvládať čas strávený pred obrazovkou, impulzívnosť a minimalizovať rizikové faktory súvisiace so závislosťou od internetu,“ dodáva Chang.

Irene Leeová, vedúca autorka výskumnej práce tiež so sídlom v GOS ICH, povedala: „Niet pochýb o tom, že internet má určité výhody. Keď však začne ovplyvňovať náš každodenný život, je to problém. Odporúčali by sme, aby mladí ľudia dodržiavali rozumné časové limity pri každodennom používaní internetu a zabezpečili, aby si boli vedomí psychologických a sociálnych dôsledkov trávenia príliš veľa času online,“ hovorí Leeová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: The Guardian, Foto: Shutterstock (ilustračné foto)
Netky
Deň Ústavy o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies