Zákon o štátnom občianstve zobral pas tisíckam ľudí. Vláda chystá novelu

NETKY.SK • 18 September 2021, 11:41 • 2 min
Zákon o štátnom občianstve zobral pas tisíckam ľudí. Vláda chystá novelu

BRATISLAVA - Platný zákon prijala vláda Roberta Fica (Smer-SD). O slovenský pas aktuálne prichádzajú tí, ktorí prijali občianstvo iného štátu. Chystaná novela však prinesie zmenu.

slovakia

left justify in out

Zákon o štátnom občianstve pripravil od 17. júla 2010 do 16. septembra 2021 o slovenský pas 3 836 ľudí. Najčastejšie stratili slovenské občianstvo prijatím českého, a to v 918 prípadoch. Vyplýva to zo štatistík Ministerstva vnútra (MV) SR.

 

O slovenský pas prišli aj osoby, ktoré prijali občianstvo nemecké (890), rakúske (583), britské (403), americké (192), maďarské (139), švajčiarske (114), austrálske (99), nórske (82), írske (64), holandské (60), kanadské (58), švédske (48), belgické (47), talianske (45), fínske a luxemburské (po 19), francúzske (18), dánske (12), ruské (5), čínske, novozélandské, španielske a poľské (po 3), islandské a ukrajinské (po 2), izraelské, srbské, slovinské, chorvátske a singapurské (po 1).

 

Prečítajte si tiež: Novela zákona chce uľahčiť príchod zdravotníkov z cudziny

 

Ľudia strácajú slovenský pas na základe zákona o štátnom občianstve, ktorý prijala prvá vláda Roberta Fica (Smer-SD). Niekdajší kabinet reagoval právnou normou v roku 2010 na maďarský zákon, ktorý od roku 2011 zjednodušuje udeľovanie dvojakého občianstva zahraničným Maďarom. Na základe súčasného zákona prichádzajú o slovenský pas tí, ktorí prijali občianstvo iného štátu.

 

Novela je na stole  

 

V parlamente je už novela zákona o štátnom občianstve. Slovenský pas by podľa nej už nemuseli strácať ľudia, ktorí získali občianstvo iného štátu osvojením, narodením, alebo ak ho nadobudlo maloleté dieťa, ktorého rodič ostáva občanom SR. Takisto vtedy, ak ide o nadobudnutie cudzieho občianstva manžela za trvania manželstva.

 

Možno vás zaujme: Pellegrinimu nestačia len ministri, chce odvolať celú vládu

 

Strácať slovenské občianstvo prijatím cudzieho by nemuseli osoby ani vtedy, ak majú na území štátu, ktorého štátne občianstvo nadobudnú, povolený, registrovaný alebo inak evidovaný pobyt v čase nadobudnutia cudzieho občianstva najmenej 5 rokov.

 

Návrh novej legislatívy poslanci posunuli do druhého čítania ešte v marci. Ďalšie rokovanie o ňom viackrát presúvali, najnovšie je zaradené na aktuálnu schôdzu. Rokovať by o nej mali v utorok (21. 9.).

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies