Zadržaný šéf tajných Vladimír Pčolinský strávil noc v cele

NETKY.SK • 12 Marec 2021, 07:43 • 2 min
Zadržaný šéf tajných Vladimír Pčolinský strávil noc v cele

BRATISLAVA – Riaditeľ Slovenskej informačnej služby (SIS) Vladimír Pčolinský strávil noc na policajnej stanici.

slovakia

left justify in out

V putách Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) skončil šéf SIS Vladimír Pčolinský vo štvrtok v skorých ranných hodinách. Je obvinený z prijímania úplatku.

 

Pčolinský mal zastaviť odpočúvanie 

Podľa portálu Aktuality.sk mali Pčolinského zadržať pre úplatok od advokáta Zoroslava Kollára. Kollár údajne zaplatil za to, aby ho tajní neodpočúvali. Na pokyn Pčolinského mala napokon SIS odpočúvanie Kollára zastaviť a ďalej ho neriešiť.

 

Vyšetrovateľ Pčolinského vypočúval približne do 15:00 hodiny. Ako uviedla jeho právna zástupkyňa, bývalá prokurátorka Eva Mišíková, jej klient je zatiaľ zadržaný.

 

„Cíti sa dobre a cíti sa byť nevinný, nejaví známky nejakej nervozity," skonštatovala Mišíková po skončení výsluchu.

 

Súvisiaci článok: AKTUALIZOVANÉ: V putách skončil šéf SIS Vladimír Pčolinský, je obvinený z korupcie

 

Postavený mimo funkcie

Prezidentka Zuzana Čaputová ešte počas včerajšieho dňa Pčolinského dočasne pozbavila funkcie. O takýto krok ju požiadal v liste aj predseda parlamentu Boris Kollár, ktorého hnutie Sme rodina ho nominovalo do tejto funkcie.

 

„Rozhodla sa tak aj preto, že skutku, ktorý mu je kladený za vinu, sa mal dopustiť v priamej súvislosti s výkonom funkcie riaditeľa SIS," okomentoval hovorca prezidentky Martin Strižinec.

 

Predseda NR SR požiadal prezidentku Zuzanu Čaputovú aj o to, aby šéfa SIS zbavila ho mlčanlivosti. Uviedol však, že má stále jeho dôveru a zadržanie je jasným dôkazom, že táto vláda je antikorupčná.

 

Vynášanie utajovaných informácií

Podľa televízie Markíza si mal Beňa s Pčolinským rozdeliť 40-tisíc eur. Pčolinského advokátka Eva Mišíková tvrdí, že obvinenie voči nemu nie je dôvodné.

 

Prečítajte si tiež: Predseda parlamentu stále dôveruje šéfovi SIS

 

Podľa informácií televízie JOJ, vypovedal proti šéfovi SIS jeho bývalý námestník Boris Beňa, ktorý skončil v putách ešte začiatkom decembra minulého roka, keď ho elitní policajti zadržali pri akcii Judáš a je podozrivý z korupcie. 

 

Beňa po zadržaní začal spolupracovať s políciou a vypovedal aj proti šéfovi NAKA Branislavovi Zurianovi. Tvrdí, že Zurian vynášal utajované informácie ešte v čase, kedy pôsobil na Finančnej spravodajskej jednotke NAKA.

 

Tieto informácie však Zurian popiera a v tomto prípade podal trestné oznámenie. Beňa tiež pred vyšetrovateľmi povedal, že to bol práve Zurian, kto počas minulého leta informoval bývalého šéfa kriminálky finančnej správy Ľudovíta Makóa o tom, že ho vyšetruje NAKA.

 

Mohlo by vás zaujímať: Zuzana Čaputová zbavuje Vladimíra Pčolinského funkcie riaditeľa SIS

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies