Záťažové testy ukázali, že španielske banky sú zdravé

NETKY.SK • 26 Júl 2010, 07:12 • 2 min
Záťažové testy ukázali, že španielske banky sú zdravé

Záťažové testy ukázali, že španielske banky sú zdravé

slovakia

left justify in out

Španielsky bankový systém je jedným z najzdravších na svete, a to aj napriek tomu, že päť z jeho bánk neprešlo záťažovými testami Európskej únie. Povedal to Juan Rodríguez Inciarte z najväčšej španielskej banky Santander.
      Zo siedmich bánk, ktoré testami neprešli, bola síce väčšina práve zo Španielska (jedna z Nemecka a jedna z Grécka), ale Španielsko testovalo takmer všetky svoje banky. Do testov zaradilo až 27 inštitúcií, zatiaľ čo napríklad najsilnejšia ekonomika EÚ Nemecko 14, Taliansko päť a Francúzsko iba štyri banky.
      Výsledky potvrdili, že "transparentnosť je kľúčová na udržanie stability finančného systému", povedal Inciarte, pričom podľa neho "výsledky potvrdili, že španielsky bankový systém je jedným z najkvalitnejších". Najväčšia španielska banka Santander patrila medzi najúspešnejšie v skúškach, jej ukazovateľ kapitálovej primeranosti Tier 1 dosiahol pri simulácii podmienok nástupu novej krízy 10 %, zatiaľ čo hranica bola stanovená na 6 %.
      Z veľkých komerčných bánk v Španielsku prešli všetky, problémy mali len menšie sporiteľne. Objem kapitálu, ktorý budú musieť spoločne navýšiť, aby stanovený limit splnili, predstavuje 1,84 miliardy eur. Ak sa pripočítajú ešte neúspešné banky z Grécka a Nemecka, je to 3,5 miliardy eur.

Zdroj: TASR/Bloomberg



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
Deň Ústavy o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies