YouTube oznamuje nové obmedzenia videí so zbraňami

NETKY.SK • 7 Jún 2024, 16:22 • 2 min
YouTube oznamuje nové obmedzenia videí so zbraňami

Platforma na zdieľanie videí, ktorú vlastní Google, tvrdí, že zakáže akékoľvek videá demonštrujúce, ako odstrániť bezpečnostné zariadenia strelných zbraní. Obmedzí tiež videá zobrazujúce podomácky vyrobené zbrane a automatické zbrane pre používateľov mladších ako 18 rokov, informuje spravodajský web Sky News.

slovakia

left justify in out

YouTube tvrdí, že po opakovaných výzvach zo strany aktivistov zavádza nové obmedzenia na videá so zbraňami, aby obmedzil potenciálne traumatizujúci materiál. Od 18. júna platforma na zdieľanie videí uviedla, že zakáže akékoľvek videá demonštrujúce, ako odstrániť bezpečnostné zariadenia strelných zbraní.

YouTube, ktorý vlastní Google, tiež obmedzí videá zobrazujúce podomácky vyrobené zbrane a automatické zbrane pre používateľov mladších ako 18 rokov. 

Aj keď aktivisti túto iniciatívu uvítali, YouTube podľa nich musí ukázať, že podniká „skutočné kroky“, aby zabránil tomu, aby boli deti vystavené potenciálne traumatickému obsahu alebo materiálu, ktorý by mohol podnecovať násilie.

Podľa správy nadácie National Institute for Health Care Management (NIHCM) so sídlom vo Washingtone sú zranenia súvisiace so zbraňami v USA od roku 2020 hlavnou príčinou smrti detí a tínedžerov. V roku 2022 počet amerických detí, ktoré zomreli alebo boli zranené streľbou, dosiahol rekordnú výšku.

Katie Paul, riaditeľka projektu Tech Transparency Project, sa pýtala, prečo platforme trvalo tak dlho, kým vydala novú politiku, a povedala, že skupina sa pozrie, ako efektívne YouTube presadzuje svoje nové pravidlá. „Streľné zbrane sú najčastejšou príčinou úmrtia detí a dospievajúcich v Amerike,“ povedala pani Paulová, ktorej skupina sa už dlho snaží o prísnejšiu vekovú kontrolu na online videách so zbraňami.„Ako vždy na YouTube, skutočným dôkazom zmeny je to, či spoločnosť presadzuje pravidlá, ktoré má v účtovníctve," hovorí Paulová.

„Kým YouTube nepodnikne skutočné kroky, aby zabránil tomu, aby sa videá o zbraniach a násilí páchanom na nich dostali k neplnoletým, jej zásady zostanú len prázdnymi slovami.“

Minulý rok výskumníci z Tech Transparency Project vytvorili účty na YouTube, ktoré napodobňovali správanie deväťročných amerických chlapcov s deklarovaným záujmom o videohry. Zistili, že systém odporúčaní YouTube preposielal týmto účtom grafické videá školských streľby, videá s výcvikom taktických zbraní a návody na výrobu strelných zbraní plne automatických.

Jedno video predstavovalo dievča zo základnej školy, ktoré má v rukách pištoľ. Ďalší ukázal, že niekto použil pištoľ kalibru 0,50 na streľbu na figurínu hlavy naplnenú takmer skutočnou krvou a mozgami. Mnohé z videí porušovali vlastné zásady YouTube proti násilnému alebo krvavému obsahu, uviedol minulý mesiac prokurátor Manhattanu Alvin Bragg.

YouTube uviedol, že zmeny politiky boli navrhnuté tak, aby odrážali nový vývoj, ako sú 3D tlačené zbrane, ktoré sa v posledných rokoch stali dostupnejšími. YouTube vyžaduje, aby používatelia mladší ako 17 rokov mali pred použitím stránky povolenie od rodiča alebo zákonného zástupcu. Účty používateľov mladších ako 13 rokov sú prepojené s účtom rodiča alebo opatrovníka. "Pravidelne kontrolujeme naše smernice a konzultujeme s externými odborníkmi, aby sme sa uistili, že čiaru nakreslíme na správnom mieste," povedal hovorca spoločnosti Javier Hernandez.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Sky News, Foto: Pixabay
Netky
Deň Ústavy o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies