Výsledky župných volieb sú plné prekvapení

NETKY.SK • 5 November 2017, 07:35 • 2 min
Výsledky župných volieb sú plné prekvapení

BRATISLAVA - Na tohtoročných voľbách do orgánov samosprávnych krajov sa zúčastnilo 29,95 percenta voličov. V reálnom čísle je to 1 348 114 občanov. Je to doteraz najvyššia účasť v takýchto voľbách, pred štyrmi rokmi k volebným urnám prišlo 20,11 percenta voličov. V roku 2005 bola naopak najnižšia účasť vo voľbách do samosprávnych krajov, a to 18,02 percenta.

slovakia

left justify in out

Najviac voličov prišlo v sobotu k volebným urnám v Banskobystrickom kraji, a to 40,29 percenta. Súboj o kreslo žilinského župana do volebných miestností priviedol 33,84 percenta voličov kraja. Svoj hlas v Bratislavskom samosprávnom kraji prišlo odovzdať 31,34 percenta voličov. V Prešovskom kraji budúcnosť kraja nebola ľahostajná 29,4 percenta voličov. V Košickom, Nitrianskom a Trenčianskom kraji bola účasť vyše 26 percent. Najmenej voličov prišlo k volebným urnám v sobotu v Trnavskom kraji, hlasovať tu bolo 24,74 percenta voličov.

 

Pre tieto voľby bolo vytvorených 5 968 volebných okrskov. V zoznamoch voličov bolo zapísaných 4 500 142 voličov.

 

Do čela šiestich samosprávnych krajov si na najbližších päť rokov zvolili voliči nových predsedov. K zmene prichádza v Bratislavskom, Trnavskom, Žilinskom, Banskobystrickom, Prešovskom a Košickom kraji. Svoje posty obhájili iba dvaja z doterajších županov.

 

Jaroslav Baška v tohtoročných voľbách obhájil svoj post predsedu Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) so ziskom 49,98 percenta hlasov.

 

obrazok

 

Novým predsedom Prešovského samosprávneho kraja (PSK) sa stal Milan Majerský (KDH, SaS, OĽaNO, NOVA).

 

obrazok

 

Novým predsedom Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) sa v tohtoročných voľbách stal Jozef Viskupič so ziskom 43,11 percenta hlasov.

 

obrazok

 

Novým predsedom Košického samosprávneho kraja (KSK) sa stal Rastislav Trnka (KDH, SaS, OĽaNO, NOVA, ŠANCA).

 

obrazok

 

Novým predsedom Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) sa stal nezávislý kandidát Ján Lunter.

 

obrazok

 

Novým predsedom Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) sa v tohtoročných voľbách stal Juraj Droba (SaS, OĽaNO, SMK-MKP, NOVA, OKS, Zmena zdola, DÚ) so ziskom 20,42 percenta hlasov (36.864 voličov).

 

obrazok

 

Milan Belica (Smer-SD, SNS, Most-Híd) v tohtoročných voľbách obhájil post predsedu Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK) so ziskom 34,10 percenta hlasov (52.184 voličov).

 

obrazok

 

Slovensko má historicky prvú ženu v kresle predsedu samosprávneho kraja. V Žilinskom samosprávnom kraji (ŽSK) do neho zasadne Erika Jurinová (OĽaNO, SaS, KDH, OKS, NOVA).

 

obrazok

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies