Vyše tritisíc amerických vojakov dorazilo do Červeného mora

NETKY.SK • 8 August 2023, 09:35 • 2 min
Vyše tritisíc amerických vojakov dorazilo do Červeného mora

Irán - Dve vojnové lode sú odpoveďou USA na zabavenie civilných lodí Iránom

slovakia

left justify in out

Vody Červeného mora rozčerili americkí vojaci. Prítomnosť vojnových lodí Spojených štátov je reakciou na to, že Irán mal stáť za zabavením niekoľkých civilných lodí. V tejto krajine bolo v posledných rokoch zabavených približne dvadsať lodí, ktoré sa plavili pod medzinárodnou vlajkou. Američania sa rozhodli rázne jednať.

 

Tisíce amerických vojakov prichádza do Červeného mora uprostred prudkého napätia v Iráne. Viac ako 3000 amerických vojakov dorazilo do Červeného mora na palube dvoch vojnových lodí. Tie sú súčasťou reakcie Spojených štátov po údajnom zabavení niekoľkých civilných lodí Iránom, ako uviedli z amerického námorníctva. Americkí a ďalší námorníci vstúpili do Červeného mora v nedeľu 6. augusta 2023 po tranzite cez Suezský prieplav vo vopred ohlásenom nasadení, v pondelok to vo vyhlásení uviedla americká piata flotila. Rozmiestnenie prispieva k rastúcemu nahromadeniu americkej armády na napätých vodných cestách v Perzskom zálive, ktoré sú životne dôležité pre globálny obchod s ropou, informuje allsides.com.

 

Teherán v pondelok obvinil Washington z podnecovania regionálnej nestability. Velenie americkej armády tvrdí, že Irán za posledné dva roky v regióne zabavil alebo sa pokúsil prevziať kontrolu nad takmer 20 loďami s medzinárodnou vlajkou. Dorazili na palubu vojnových lodí USS Bataan a USS Carter Hall, čím poskytli Piatej flotile „väčšiu flexibilitu a námornú spôsobilosť“, dodalo vyhlásenie velenia so sídlom v Bahrajne.Nasadenie prispieva k úsiliu „odradiť destabilizujúce aktivity a deeskalovať regionálne napätie spôsobené iránskym prenasledovaním a zabavovaním obchodných plavidiel,“ povedal pre tlačovú agentúru AFP hovorca piatej flotily Tim Hawkins.USS Bataan je obojživelná útočná loď, ktorá môže niesť lietadlá s pevnými krídlami a rotačné lietadlá, ako aj pristávacie plavidlá. USS Carter Hall, pristávacia loď, prepravuje mariňákov a ich výstroj a vykladá ich na breh. Na pondelkovej tlačovej konferencii hovorca iránskeho ministerstva zahraničných vecí Násir Kanání povedal, že americké nasadenia slúžia len záujmom Washingtonu.

„Vojenská prítomnosť americkej vlády v regióne nikdy nevytvorila bezpečnosť. Ich záujmy v tomto regióne ich vždy nútili podnecovať nestabilitu a neistotu. Sme hlboko presvedčení, že krajiny Perzského zálivu sú schopné zabezpečiť svoju vlastnú bezpečnosť," povedal Násir Kanání novinárom. Najnovšie nasadenie prichádza po tom, ako Washington uviedol, že jeho sily zablokovali 5. júla dva pokusy Iránu zmocniť sa komerčných tankerov v medzinárodných vodách pri Ománe. Námorné služby v Iráne uviedli, že jeden z dvoch tankerov, Richmond Voyager plaviaci sa pod Bahamskou vlajkou, sa zrazil s iránskym plavidlom a vážne zranil piatich členov posádky, uviedla štátna tlačová agentúra IRNA.

 

V apríli a začiatkom mája sa Irán v priebehu týždňa zmocnil dvoch ropných tankerov v regionálnych vodách. K týmto incidentom došlo po tom, čo Izrael a Spojené štáty v novembri obvinili Irán z útoku bezpilotného lietadla na tanker prevádzkovaný izraelskou firmou prepravujúcou plynový olej pri pobreží Ománu.USA minulý mesiac oznámili, že rozmiestnia torpédoborec, bojové lietadlá F-35 a F-16 spolu so skupinou obojživelnej pripravenosti a námornou expedičnou jednotkou na Blízky východ, aby odradili Irán od zabavenia lodí v Perzskom zálive, uviedla allsides.com.

 

Minulý týždeň americká armáda uviedla, že zvažuje nasadenie ozbrojeného personálu na komerčné lode plaviace sa cez Hormuzský prieliv, aby zabránila Iránu v obťažovaní plavidiel, uviedla agentúra AP.Teherán v sobotu reagoval vyhlásením, že svoje námorníctvo Revolučných gárd vybavuje bezpilotnými lietadlami a raketami s dosahom 1 000 km (621 míľ). „Čo majú Perzský záliv, Ománsky záliv a Indický oceán spoločné s Amerikou? Čo tu robíte?,"v sobotu sa to opýtal hovorca iránskych ozbrojených síl brigádny generál Abolfazl Shekarchi, citovala polooficiálna tlačová agentúra Tasnim.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Zlatica Gregorová
Allsides.com
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies