VIDEO: Slovenský Top Gun? Naši piloti si pripomínajú 17. výročie vstupu do NATO skvelým videom!

NETKY.SK • 29 Marec 2021, 14:31 • 2 min
VIDEO: Slovenský Top Gun? Naši piloti si pripomínajú 17. výročie vstupu do NATO skvelým videom!

K 17. výročiu vstupu Slovenska do NATO si Ministerstvo obrany pripravilo netradičné video.

slovakia

left justify in out

 17. výročie vstupu Slovenska do Severoatlantickej aliancie si pripomína aj rezort obrany, ktorý to uviedol v tlačovej správe.

 

“Stabilita, ktorú poskytuje Aliancia členských štátov NATO, je základom pre prosperitu, slobodu a príležitosti pre občanov Slovenska, Spojených štátov a celej Európy. V spolupráci s Ministerstvom obrany Slovenskej republiky a Vzdušnými silami ozbrojených síl SR s potešením predstavujeme krátke video, ktoré zobrazuje talentovaných pilotov počas výcviku a naše strategické partnerstvo," uvádza americká veľvyslankyňa Bridget Brinková v tlačovej správe zverejnenej na stránke ministerstva.

 

"Slovenskí piloti budú čoskoro lietať na jedných z najvyspelejších nadzvukových stíhacích lietadlách F-16 slúžiacich slovenskému národu. Títo piloti sú pýchou zručností, schopností a statočnosti slovenských ozbrojených síl,“  dodáva Brinková

 

JEDEN ZA VŠETKÝCH, VŠETCI ZA JEDNÉHO – UŽ 17 ROKOV V PROSPECH SPOLOČNEJ OBRANY A BEZPEČNOSTI 🤝 Slovensko si dnes...

Uverejnil používateľ Jaro Naď - minister obrany SR, OĽANO Pondelok 29. marca 2021


„Pred 17 rokmi sa Slovensko stalo členom Severoatlantickej aliancie. Spolu s Bulharskom, Estónskom, Lotyšskom, Litvou, Rumunskom a Slovinskom sme vtedy vo Washingtone odovzdali prístupové protokoly pozvaných krajín depozitárovi Washingtonskej zmluvy,“  pripomína Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR v príspevku na sociálnej sieti.

 

"Či už hovoríme o spolupráci pri ochrane vzdušného priestoru s našimi susednými štátmi, programe SALIS pri preprave zdravotníckeho materiálu, alebo napríklad aj o pôsobení slovenských vojakov v zahraničí pod vlajkou NATO, aktívnej účasti našej krajiny pri hľadaní riešení na novovznikajúce výzvy, Slovenská republika bola a je spoľahlivým a kredibilným partnerom Aliancie," uvádza šéf rezortu obrany Jaroslav Naď.

 

Pri príležitosti dnešného významného výročia Jaroslav Naď upriamil pozornosť na slovensko-americkú spoluprácu na tréningovom programe pre pilotov stíhačiek F-16. Uvádza, že v týchto mesiacoch prebieha intenzívna spolupráca medzi Slovenskom a Spojenými štátmi americkými počas výcviku slovenských pilotov a v budúcom období aj technikov. V súčasnosti sa v USA na výcviku nachádza 8 slovenských pilotov.

 

 

Rezort diplomacie zároveň priblížil, že Washingtonskú zmluvu schválilo 12 zakladajúcich štátov NATO 4. apríla 1949. Článok 5 tejto zmluvy je podstatou kolektívnej obrany členov Aliancie v duchu „jeden za všetkých, všetci za jedného“. SR tak v prípade ohrozenia môže počítať s podporou spojencov. Rezort doplnil, že v súčasnosti má najsilnejšia vojenská aliancia na svete 30 členov.

 

“Verím, že po ukončení výcviku budeme pripravení chrániť vzdušný priestor Slovenskej republiky v nových lietadlách,” hovorí poručík Matúš Bartalský, ktorý je jedným z plitov prípravnej skupiny.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miloš Cíbik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies