VIDEO Pekárov tlačia k múru najmä supermarkety, odvetvie trápi aj nedostatok ľudí

NETKY.SK • 11 Júl 2017, 16:13 • 2 min
VIDEO Pekárov tlačia k múru najmä supermarkety, odvetvie trápi aj nedostatok ľudí

BRATISLAVA – Pekárstvo je krásne, voňavé a v prvom rade jedno z najdôležitejších odvetví vo svete. Slovenskí výrobcovia sú vysoko kvalitní, avšak ich prosperite bráni mnoho faktorov.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Pekárne trápi nedostatok zamestnancov. Mladí ľudia sa väčšinou tlačia do aktuálne populárnych profesií ako právnik, manažér či sociálny pracovník, napriek tomu, že sa na presýtenom trhu nevedia uplatniť. Pre nezamestnaných môže byť preto atraktívny práve pekárenský priemysel, kde sú dvere otvorené.

 

Samozrejme je potrebné sa rekvalifikovať. Ako vysvetlil predseda predstavenstva Cechu pekárov a cukrárov Ing. Vojtech Gottschall, na primeraného pomocného pekára sa možno vyškoliť za približne tri mesiace. Ak budete šikovný, za pol roka sa z vás môže stať „malý majster.“

 

Za jeden z benefitov tejto práce pán Gottschall označil rýchlu návratnosť. Vyše 50% zisku sa vráti takmer okamžite, krátko po vývoze tovaru.

 

img

 

„Krása pekárstva spočíva najmä v tom, že každý deň môžete pozorovať hmatateľný osoh svojej práce,“ priblížil predseda predstavenstva.

 

Existenciu pekárov ohrozujú aj príliš nízke ceny. Častokrát hospodária s minimálnym alebo dokonca nulovým ziskom. Z toho vyplýva, že táto práca nie je docenená. Na rozdiel od mäsového priemyslu, pekári nedostávajú od štátu žiadne dotácie. Ako uviedol pán Gottschall, podpora štátu by im rozhodne pomohla nie len prežiť, ale aj investovať do rozvoja.

 

Ďalším polenom pod nohami je dominantná pozícia veľkých zahraničných reťazcov. Tie so slovenskými výrobcami „zametajú“ ako chcú. V podstate si diktujú ceny, bez ohľadu na skutočné náklady produktu. Ak im malý výrobca nevyhovie, ľahko ho nahradia. Tiež majú po väčšine zmluvy s materskými dodávateľmi v zahraničí.

 

Najväčšiu silu má vždy zákazník, pretože on formuje dopyt na trhu. Ak chceme našich pekárov podporiť, stačí siahať po domácich a kvalitných výrobkoch. Viac sa dozviete vo videu:

  



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies