VIDEO: Láva z ostrova La Palma už tečie do Atlantického oceánu!

NETKY.SK • 29 September 2021, 08:19 • 2 min
VIDEO: Láva z ostrova La Palma už tečie do Atlantického oceánu!

MADRID - Vulkanológovia začínajú mať obavy z možného uvoľňovania toxických plynov.

slovakia

left justify in out

 

Prúd lávy vytekajúcej zo sopky La Cumbre Vieja na španielskom ostrove La Palma už začal vtekať do vôd Atlantického oceánu.

 

Regionálna vláda vyhlásila zákaz vstupu v okruhu dvoch námorných míľ od miesta, kde sa očakáva, že láva vstúpi do Atlantiku, a už v pondelok požiadala obyvateľov v okolí obce Tazacorte, aby nevychádzali zo svojich domovov.

 

 

Podľa záberov agentúry Reuters sa z oblasti Playa Nueva dvíhali veľké oblaky bielej pary, keď sa láva dotýkala oceánu. Fotografie zdieľané na sociálnych sieťach ukázali, ako sa láva hromadí blízko útesu.

 

 

Úrady uviedli, že láva tečúca do mora môže spôsobiť výbuchy a oblaky toxických plynov a núdzová služba Kanárskych ostrovov vyzvala tých vonku, aby okamžite našli bezpečné miesto na úkryt. Neboli hlásené žiadne zranenia.

 

 

 

„Keď sa láva dostane k moru, treba prísne dodržiavať blokovanie,“ povedal v utorok Miguel Angel Morcuende, riaditeľ reakčného výboru Pevolca.

 

🌋 Espectacular imagen y sonido del volcán de #LaPalma por un vuelo de dron pic.twitter.com/o8xh7JN5KB

— Juan Antonio Salado (@jantsalado) September 27, 2021

 

"Vdýchnutie alebo kontakt s kyslými plynmi a kvapalinami môže dráždiť pokožku, oči a dýchacie cesty a spôsobiť problémy s dýchaním, najmä u ľudí s už existujúcimi ochoreniami dýchacích ciest," varoval Miguel Ángel Morcuende, technický riaditeľ úradu pre núdzové plánovanie v prípade sopečnej činnosti (Pevolca).

 

 

img

 

 

Láva tečie po západnom boku sopky Cumbre Vieja smerom k moru od 19. septembra a zničila takmer 600 domov a banánových plantáží v meste La Palma, ktoré susedí s Tenerife na súostroví Kanárske ostrovy pri severoafrickom pobreží. Evakuovali tisíce ľudí. Treba podotknúť, že ostrov La Palma žije najmä z pestovania banánov a cestovného ruchu, ekonomika celého ostrova tak zažíva obrovský pád.

 

img

 

Prečítajte si: Španielsko vyhlásilo ostrov La Palma pre sopku za oblasť katastrofy

 

Španielska vláda v utorok odobrila 10,5 milióna eur na pomoc obetiam erupcie, najmä na kúpu domov či bytov pre tých, ktorých domy boli pohltené lávou. Päť miliónov eur z tejto sumy je určených na nákup domov a zvyšok na zaobstaranie nábytku a nevyhnutných domácich potrieb, uviedla hovorkyňa vlády Isabel Rodríguezová.

 

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies