BRATISLAVA - Áno, prešiel rok a o chvíľu sú tu Vianoce. Okrem iného sa na ne chystáme aj pečením vianočných koláčov a zákuskov.
Každý má svoje obľúbené recepty, ktoré realizuje rok čo rok. Aby sme vám s nimi trošku pomohli dáme vám rady pri pečení a plán pečenia, ktorý vám prácu snáď uľahčí.
A možno sa aj nechajte inšpirovať našimi receptami, ktoré budeme pridávať v najbližších dňoch.
DOBRÉ RADY PRI PEČENÍ
-Hrozienka nepadnú na dno koláča, ak ich vopred obalíme v hladkej múke a až potom pridáme do cesta.
-Kakao bude tmavšie, ak ho zalejeme horúcim mliekom. Ak nie je v recepte mlieko, preosievame ho spolu s múkou, aby nevznikli hrudky.
-Orechy pred lúpaním namočíme na noc do studeného mlieka. Pôjdu nám ľahšie lúpať a nebudú sklovité ako pri sparení.
-Lieskové orechy ľahko ošúpeme, ak ich nasucho opražíme na teflónovej panvice (kým nezačne praskať šupka). Potom ich vyšúchame v utierku.
-Ak máme málo orechov, časť z nich môžeme nahradiť na masle opraženou strúhankou.
-Riedku marmeládu zahustíme nastrúhanými piškótami.
-Riedky lekvár zahustíme nastrúhaným perníkom.
-Hustý lekvár a marmeládu rozriedime lyžicou vlažnej vody, bude sa ľahšie roztierať.
-Chuť maku zvýrazníme, ak ho pred mletím nasucho opražíme na teflónovej panvici.
PLÁN PEČENIA
-Ako prvé pečieme medovníčky. Med ich konzervuje, sú tvrdšie. Po upečení ich vložíme do škatule na keksíky a pridáme rozkrojené jablko. Za 2-3 dni zmäknú.
-Ostatné vianočné pečivo pečieme dva týždne pred Vianocami.
-Vanilkové rožky pečieme dva týždne pred sviatkami.
-Linecké pečivo a koláče z krehkého cesta potrebujú na zmäknutie asi týždeň.
-Najčerstvejšie musia byť dobroty plnené krémom a nepečené rolády a keksy. Taktiež vianočku pečieme pred Štedrým dňom.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies