Vedci zverejnili prvú snímku čiernej diery

NETKY.SK • 10 Apríl 2019, 16:29 • 2 min
Vedci zverejnili prvú snímku čiernej diery

WASHINGTON - Astronómom sa podarilo prvýkrát urobiť snímku čiernej diery, ktorá sa nachádza vo vzdialenej galaxii. Zverejnili ju v stredu vo Washingtone, informovala agentúra AFP.

slovakia

left justify in out

Čierna diera je vzdialená okolo 50 miliónov svetelných rokov a nachádza sa v galaxii M87. Snímka vznikla na základe dát zo siete ôsmich teleskopov z celého sveta, uviedla agentúra BBC.

 

 

Podrobnosti zverejnil časopis Astrophysical Journal Letters. Profesor Heino Falcke z Radboud University v Holandsku, ktorý navrhol tento experiment, povedal, že táto čierna diera je väčšia ako celá naša slnečná sústava.

 

"Váži 6,5 miliardykrát viac ako Slnko. A je jednou z najťažších čiernych dier, o ktorých si myslíme, že existujú. Je to absolútne monštrum, majster v ťažkej váhe z čiernych dier vo vesmíre," dodal profesor Falcke.

 

Existenciu čiernych dier predpovedal fyzik Albert Einstein jeho teóriou všeobecnej relativity v roku 1915. Teraz vedci z medzinárodného projektu EHT (Event Horizon Telescope - Teleskop horizontu udalostí) zverejnili vôbec prvý záber horizontu udalostí, teda okraja čiernej diery. Doteraz existovali len počítačové simulácie čiernych dier.

 

Ide o prvý priamy pohľad na akrečný disk čiernej diery. EHT zachytáva žiarenie emitované časticami vnútri disku, ktoré sú ohrievané na miliardy stupňov, keď sa otáčajú okolo čiernej diery v blízkosti rýchlosti svetla, predtým ako zmiznú dole do otvoru čiernej diery.

 

Vzhľad polmesiaca na obrázku je tam preto, že častice na strane disku, ktoré sa otáčajú smerom k Zemi, sú k nám vrhané rýchlejšie a vyzerajú jasnejšie. Tmavý tieň vo vnútri označuje hranu horizontu udalosti, teda bod nulového návratu, za ktorým nemôže žiadne svetlo ani hmota cestovať dostatočne rýchlo, aby unikli neúprosnému gravitačnému ťahu čiernej diery.

 

Projekt EHT sa zameral aj na supermasívnu čiernu dieru v centre Mliečnej dráhy, čo je galaxia, v ktorej sa nachádza naša slnečná sústava. Konkrétne sa vedci sústredili na komplex Sagittarius A, respektíve veľmi silno žiariaci rádiový zdroj Sagittarius A *. Práve tu by sa podľa vedcov mala nachádzať obrovská čierna diera.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies