V Salzburgu otvorili výstavu slovenskej sochárky Marie Bartuszovej

NETKY.SK • 21 Júl 2023, 19:00 • 2 min
V Salzburgu otvorili výstavu slovenskej sochárky Marie Bartuszovej

SALZBURG - Diela slovenskej sochárky českého pôvodu Marie Bartuszovej sa po vlaňajšej výstave v londýnskej galérii Tate Modern presunuli do ďalšej prestížnej umeleckej inštitúcie - salzburského Múzea moderného umenia (Museum der Moderne).

slovakia

left justify in out

Na štvrtkovej vernisáži výstavy, ktorú pre verejnosť otvorili v piatok, bola prítomná aj ministerka kultúry Silvia Hroncová. V porovnaní s jej londýnskou verziou je salzburská výstava doplnená napríklad o edukačný vstup, ktorý návštevníkom priblíži prácu s materiálom, ktorý Bartuszová (1936 – 1996) využívala pri tvorbe svojich plastík. Navyše sú v nej aj veľkoformátové zväčšeniny fotografií Gabriela Kladku, ktorý dokumentoval autorkinu tvorbu.

Vernisáž výstavy pripravil kurátorský tím pod vedením riaditeľa múzea Haralda Krejčího spoločne s Juliet Binghamovou z Tate Modern a kurátorkou zbierky Marie Bartuszovej Gabrielou Garlátyovou. "Je nesmiernou poctou a zároveň veľkým povzbudením sledovať svetový záujem o dielo česko-slovenskej sochárky Marie Bartuszovej. Krehkosť jedinečných umeleckých objektov v spojení s unikátnou sochárskou technikou priťahuje pozornosť nových a nových návštevníkov," povedala ministerka Hroncová. Vyzdvihla pritom diela slovenských výtvarníkov a výtvarníčok, ktorí pútajú pozornosť odborných kruhov i širokej verejnosti a prispievajú k šíreniu dobrého mena slovenskej kultúry v zahraničí.

"Toto je ideálny príklad kultúrnej diplomacie," dodala Hroncová v súvislosti s Bartuszovej výstavami. Dielo Marie Bartuszovej bolo objavené a zhodnotené v medzinárodnom kontexte len v posledných rokoch.

Výtvarníčka sa narodila v roku 1936 v Prahe. Od roku 1963 žila so svojím manželom, sochárom Jurajom Bartuszom v Košiciach, kde v roku 1996 zomrela vo veku 60 rokov. Je prvou slovenskou umelkyňou, ktorá mala samostatnú výstavu v Tate Moderne, a to 26 rokov po svojej smrti.

Výstava v Museum der Moderne v Salzburgu potrvá do 7. januára 2024. Prezentované diela Marie Bartuszovej sú vypožičané z Východoslovenskej galérie v Košiciach.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
TASR / Marek Nemček Foto: Museum der Moderne
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies