V Rusku bola počas vojenských cvičení omylom zostrelená stíhačka

NETKY.SK • 24 September 2020, 17:53 • 2 min
V Rusku bola počas vojenských cvičení omylom zostrelená stíhačka

TVER - Počas vojenských cvičení v Rusku sa zrútila stíhačka Su-30. Podľa predbežnej verzie ju mohlo omylom zostreliť iné bojové lietadlo.

slovakia

left justify in out

Zrutenie stíhačky

Stíhačka Su-30 sa zrútila 22. septembra v Tverskej oblasti v centrálnej časti Ruska, počas cvičného letu. Posádka lietadla sa katapultovala a piloti sa dostali do kontaktu, informovala tlačová služba Západného vojenského okruhu (ZVO) Ruskej federácie.

 

"Na zistenie príčin a okolností incidentu bola na miesto nešťastia vyslaná špeciálna komisia," poznamenala tlačová služba.

 

img

 

Armáda uviedla, že medzi civilným obyvateľstvom nebol nikto zranený. Lietadlo spadlo do lesa, nedošlo k ničeniu, neboli žiadne výzvy na pomoc, uviedla regionálna samospráva.

 

Náhodný zásah

Podľa predbežných údajov bola stíhačka náhodne zostrelená iným bojovým lietadlom, ktoré sa tiež zúčastňovalo na cvičení.

 

"Príčinou nešťastia bolo náhodné zasiahnutie strely do Su-30 počas cvičného letu. Výstrel bol uskutočnený iným lietadlom," uviedol pre agentúru TASS zdroj pod podmienkou anonymity.

 

Tiež uviedol, že zostrelené lietadlo bolo na cvičnom lete s ďalšou stíhačkou Su-35. Podľa plánu malo druhé bojové lietadlo fotografovať prenasledovanú stíhačku po tom, ako na ňu namieri.

 

img

 

Namiesto toho však vystrelil zo vzduchového dela. Možným dôvodom by mohla byť technická porucha stíhačky. Vyšetrovatelia nevylučujú verziu spontánneho výstrelu ani chybu pozemných technických služieb, ktoré zbraň nevypli.

 

Stíhačky Su-30 a Su-35

Stíhačka Su-30 bola vytvorená v ZSSR koncom 80. rokov a v prevádzke je od roku 1992. Lietadlo je určené na získanie vzdušnej prevahy, zničenie vzdušných, pozemných a námorných cieľov, a to aj v noci a v zložitých meteorologických podmienkach.

 

Okrem ruskej armády ju používajú aj ozbrojené sily Číny, Indie a ďalších krajín.

 

S týmto lietadlom je známych 19 nehôd. V ruskom letectve došlo k predchádzajúcej katastrofe Su-30 v máji 2018. Vtedy sa v Stredozemnom mori zrútila stíhačka z leteckej základne Khmeimim. Obaja piloti zahynuli.

 

Su-35 je moderný ťažký stíhač generácie 4 ++. Jeho vývoj sa uskutočnil po rozpade ZSSR, prvý let uskutočnil v roku 2008. V ruských jednotkách funguje od roku 2014.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ann M
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies