V areáli Záporožskej jadrovej elektrárne potvrdili nález mín

NETKY.SK • 25 Júl 2023, 10:15 • 2 min
V areáli Záporožskej jadrovej elektrárne potvrdili nález mín

KYJEV / VIEDEŇ - Experti z Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) objavili protipechotné míny počas svojej nedeľňajšej inšpekcie v areáli Záporožskej jadrovej elektrárne (ZAES) na juhu Ukrajiny, ktorú okupujú ruské sily. Oznámil to v pondelok šéf MAAE Rafael Grossi.

slovakia

left justify in out

Míny objavili experti v pásme vymedzenom vonkajšími a vnútornými bariérami umiestnenými po obvode elektrárne. MAAE vo svojom vyhlásení uviedla, že sa nachádzali v oblasti, ktorá je pre zamestnancov elektrárne neprístupná. "Prítomnosť takýchto výbušnín v areáli (elektrárne) je však v rozpore s bezpečnostnými štandardmi MAAE a pokynmi pre jadrovú bezpečnosť, pričom vytvára ďalší psychologický tlak na zamestnancov elektrárne," uviedol Grossi.

Dodal však, že takéto míny objavili inšpektori MAAE už aj počas predošlých kontrol. Agentúra Reuters v tejto súvislosti pripomína, že podobné vyhlásenie vydal Grossi už v júni, pričom rovnako ako teraz naznačil, že objavené míny nepredstavujú hrozbu pre bezpečnosť elektrárne. V pondelňajšom vyhlásení konkrétne uviedol, že podľa prvotného hodnotenia MAAE by ani v prípade výbuchu nemali ohroziť jadrovú bezpečnosť elektrárne a tamojších systémov. Inšpektorom z MAAE bolo podľa jeho slov povedané, že rozmiestnenie mín je "vojenským rozhodnutím" v oblasti, ktorú "má pod kontrolou (ruská) armáda".

Na archívnej snímke ruský vojak stráži Záporožskú jadrovú elektráreň na juhovýchode Ukrajiny.
Na archívnej snímke ruský vojak stráži Záporožskú jadrovú elektráreň na juhovýchode Ukrajiny.
Zdroj: SITA / AP

Záporožskú jadrovú elektráreň (ZAES), ktorá je najväčšia svojho druhu v Európe, obsadilo Rusko v marci 2022 krátko po začiatku svojej vojenskej invázie na Ukrajinu. Všetkých šesť reaktorov ZAES je odstavených od vlaňajšieho septembra. Elektráreň však stále potrebuje elektrinu a kvalifikovaných pracovníkov na prevádzku chladiacich systémov a ďalších bezpečnostných zariadení. V okolí ZAES zároveň viackrát došlo k ostreľovaniu, pričom Moskva a Kyjev sa v súvislosti s touto elektrárňou vzájomne obviňujú, že chcú vyprovokovať jadrovú katastrofu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
TASR / Marek Nemček Foto: Reuters
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies