Úžasný objav! Namiesto pesticídov budú používať kvety

NETKY.SK • 24 Máj 2019, 11:21 • 2 min
Úžasný objav! Namiesto pesticídov budú používať kvety

Zdá sa, že ľudia si veci niekedy komplikujú viac, ako by museli. Riešenia máme často doslova pod nosom.

slovakia

left justify in out

Používanie pesticídov v poľnohospodárstve je dnes, žiaľ, bežnou praxou. Niektoré látky sa síce postupne zakazujú, no to stále nestačí, pretože takáto chémia by sa vôbec nemala dostávať do kontaktu s tým, čo neskôr sami jeme. Okrem toho preniká do pôdy a neskôr aj do vody, ničí množstvo živočíchov... Robíme to s cieľom ochrániť poľnohospodárske plodiny, zabezpečiť ich dostatok a v konečnom dôsledku aj vlastný zisk.

 

Čím ďalej, tým viac ľudí ustupuje od nakupovania ovocia, zeleniny, ale už napríklad aj múky v bežných reťazcoch, kam sa chemicky ošetrené plodiny dostávajú najčastejšie. Akoby sme sa vracali k tradíciám našich „starých materí“. A tie by nám možno aj bez potreby komplikovaných vedeckých výskumov veľmi rýchlo poradili, ako sa zbaviť škodcov na našich poliach. Bez ťažkých chemikálií.

 

img

 

Centrum pre ekológiu a hydrológiu realizovalo v strednom a východnom Anglicku na pätnástich veľkých farmách zaujímavý výskum. Do stredov polí nasadili pásy lúčnych kvetov, pretože práve tie sa javia ako úplne prirodzená ochrana proti škodcom. Množstvo rozmanitých rastlín totiž priláka rôzny hmyz, ktorý sa živí práve tými škodlivými druhmi.

 

img

 

S divokými kvetmi sa stretávame predovšetkým na okrajoch polí. Takto rastú prirodzene, avšak hmyz, ktorý v ich okolí žije, sa nedostane do stredných častí polí. Práve kvitnúce pásy tiahnuce sa naprieč celou dĺžkou polí by takto mohli pomôcť. A zdá sa, že to naozaj funguje. Na to, aby sa takéto opatrenie zaviedlo celoplošne, bude musieť Centrum pre ekológiu a hydrológiu vo svojom výskume  pokračovať ešte päť rokov.

 

img

 

V praxi by to malo vyzerať tak, že budú polia „popretkávané“ pásmi kvetov. Poľnohospodári sa však nemusia obávať, že by im uberali zo zisku kvôli ploche, ktorú im z ornej pôdy „odstrihnú“. Kvety by sa mali sadiť približne každých sto metrov a nezaberú viac ako 2 percentá celkovej plochy. Čo sa týka kosenia kombajnami, tie sa pomocou GPS dnes dajú nastaviť tak, že sa kvitnúcim miestam vyhnú.

 

img



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies