USA rokujú o zrušení sankcií voči Bielorusku za vývoz obilia z Ukrajiny

NETKY.SK • 14 Jún 2022, 11:56 • 2 min
USA rokujú o zrušení sankcií voči Bielorusku za vývoz obilia z Ukrajiny

NEW YORK – Spojené štáty aktívne zvažujú zrušenie sankcií voči bieloruskému potašovému priemyslu na šesť mesiacov výmenou za koridor na prepravu obilia z Ukrajiny. Informoval o tom The Street Journal s odvolaním sa na zdroje z americkej administratívy.

slovakia

left justify in out

Podľa publikácie Spojené štáty hľadajú spôsoby, ako prekonať potravinovú krízu, a preto bol v centre pozornosti návrh na dočasné zrušenie niektorých sankcií voči Bielorusku. Myšlienkou je prepravovať obilie po železnici z Ukrajiny cez Bielorusko na sever, do prístavného mesta Klaipeda, a nie posielať ho cez Čierne more. Podľa denníka The Wall Street Journal zodpovedajúcu iniciatívu podporujú zamestnanci OSN a niektorí diplomati.

 

img

 

Zelenskyj a americké ministerstvo zahraničia sú proti

 

Ako denníku povedal vysoký americký predstaviteľ, je nepravdepodobné, že by sa Washington odvážil zrušiť sankcie voči Bielorusku, keďže Ukrajina je proti takejto vyhliadke. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj tak v rozhovore s britským premiérom Borisom Johnsonom načrtol príslušné stanovisko. Johnson podľa zdrojov súhlasil s ukrajinským lídrom a povedal, že sankcie voči Bielorusku nie je potrebné zrušiť pre prepravu obilia.

 

Prečítajte si tiež: Poliaci žiadajú naspäť vybavenie, ktoré poslali na Ukrajinu!

 

Podľa publikácie predstavitelia amerického ministerstva zahraničia tiež nechcú zrušiť sankcie, pretože pochybujú, že dohoda s bieloruskou stranou bude fungovať. Predovšetkým sa domnievajú, že bieloruský prezident Alexander Lukašenko úzko spolupracuje s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, a preto neuzavrie dohodu s Američanmi. Národná bezpečnostná rada Bieleho domu je presvedčená, že možná dohoda je jedinou schodnou možnosťou, aj keď dosť komplikovanou.

 

img

 

Spojené štáty zatiaľ Bielorusku nepredložili oficiálne návrhy a naďalej skúmajú dostupné možnosti, poznamenáva denník. Úsilie vyvíjajú aj v iných smeroch. Predstavitelia OSN a západní úradníci sa snažia presvedčiť Rusko, aby vyvážalo obilie a hnojivá cez Čierne more vo väčších objemoch.

 

Delegácia predstaviteľov USA podľa predstaviteľa ministerstva zahraničných vecí absolvuje stretnutia so zástupcami viacerých vlád, pričom argumentuje, že tí, ktorí sa podieľajú na vývoze hnojív a potravín z Ruska, nebudú podliehať sankciám.

 

img

 

Putin už predtým zdôraznil, že Moskva garantuje nerušený prechod lodí s ukrajinským obilím, ak Kyjev odstráni míny zo svojich prístavov.  

 

Možno vás zaujme: AKTUALIZÁCIA: Súd zamietol žalobu Andreja Babiša



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies