Úrad verejného zdravotníctva: Povolenie na prevádzku malo 170 umelých kúpalísk

NETKY.SK • 18 August 2023, 18:00 • 2 min
Úrad verejného zdravotníctva: Povolenie na prevádzku malo 170 umelých kúpalísk

BRATISLAVA - Povolenie na prevádzku malo k 16. augustu 170 umelých kúpalísk. Vyhovujúca kvalita vody na kúpanie bola tiež na 11 prírodných kúpaliskách a 66 prírodných vodných plochách s neorganizovanou rekreáciou. V aktualizačnej správe o stave prírodných a umelých kúpalísk o tom informovali z odboru komunikácie Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

slovakia

left justify in out

Kúpanie sa pre prekročenia medznej hodnoty zdravotne významných mikrobiologických ukazovateľov neodporúča vo vodných nádržiach Stará Myjava, Brezová pod Bradlom a Laborec Humenné. Rovnaké odporúčanie platí aj pre vodné plochy Gazárka Šaštín-Stráže a Štrkovisko Čaňa, kde sa sa premnožili cyanobaktérie a zistila sa nevyhovujúca biologická kvalita vody. Neodporúča sa tiež kúpanie vo vodnej nádrži Ružín v okrese Gelnica.

 

"Pri odbere vzoriek vôd vykonanom 14. augusta bola zaznamenaná znížená priehľadnosť a pozdĺž prítoku Hnilca a v blízkosti norných stien bola voda znečistená odpadom a prírodnými naplaveninami," ozrejmil úrad. Počas tohtoročnej kúpacej sezóny sa nemožno kúpať vo vodnej nádrži Ružiná z dôvodu jej napúšťania a vo vodnej nádrži Trenčín - Opatová z dôvodu vypustenia vody Na jazere Krpáčovo, Nová Baňa - Tajch a na Lipovine - Bátovce sa zistila znížená priehľadnosť. Na lokalitách Lipovina - Bátovce, Nová Baňa - Tajch a Malé Leváre nebola dodržaná odporúčaná hodnota pre ukazovateľ farba. Na lokalitách Čunovo a Kuchajda zase pre ukazovateľ fosfor. "Všetky tri ukazovatele patria medzi zdravotne nevýznamné ukazovatele a voda je vhodná na kúpanie," dodal ÚVZ.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: TASR Foto: Piešťanský denník
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies