Turecko úspešne otestovalo ruský systém protivzdušnej obrany S-400

NETKY.SK • 16 Október 2020, 20:45 • 2 min
Turecko úspešne otestovalo ruský systém protivzdušnej obrany S-400

ANKARA/MOSKVA - Turecko prvýkrát vyskúšalo ruský systém PVO S-400. Predaj zbraní medzi Ruskom a Tureckom pritom vyvolalo pobúrenie u amerických úradov.

slovakia

left justify in out

Turecko po prvý raz otestovalo ruský systém protivzdušnej obrany S-400. Testy sa konali neďaleko prístavného mesta Sinop na severe Turecka, uviedol pre agentúru RIA Novosti zdroj z vojensko-technickej sféry.

 

"Boli odpálené tri rakety protilietadlového raketového systému S-400. Všetky úspešne zasiahli určené ciele," uviedol zdroj.

 

Ruská štátna zbrojárska exportná firma Rosoboronexport sa odmietla k tejto informácii vyjadriť.

 

 

Rusko v septembri 2017 oznámilo, že podpísalo s Tureckom dohodu o dodávkach systémov S-400 v hodnote 2,5 miliardy dolárov. Dodávky do Turecka sa začali 12. júla 2019.

 

USA boli proti dohode

Spojené štáty vtedy tvrdili, že systém S-400 je nekompatibilný s NATO a predstavuje hrozbu pre americký program viacúčelových stíhacích lietadiel Lockheed Martin F-35 Lightning II. Washington preto zrušil účasť Turecka na tomto výcvikovom programe a zároveň pohrozil uvalením sankcií na Ankaru.

 

Americké orgány poukázali na to, že Turecko ignorovalo varovania partnerských štátov NATO o neprijateľnosti nákupu zbraní ruskej výroby a malo by za to niesť zodpovednosť.

 

Ankara odmietla urobiť ústupky a pokračovala v rokovaniach o dodávke ďalšej dávky S-400. Hovorca tureckého prezidenta v novembri 2019 sľúbil, že Ankara bude používať ruské systémy PVO S-400 oddelene od systémov NATO. Turecko podľa neho nepovažuje S-400 za hrozbu pre program nákupu amerických stíhačiek F-35.

 

img

 

Systém S-400 je určený na ničenie všetkých typov moderných a perspektívnych vzdušných útočných prostriedkov.

 

Je schopný zasiahnuť aerodynamické ciele do vzdialenosti 400 kilometrov a taktické balistické ciele letiace rýchlosťou 4,8 kilometra za sekundu do vzdialenosti 60 kilometrov, a to vo výške niekoľkých metrov až niekoľkých desiatok kilometrov.

 

Súvisiaci článok: Rusi požiadali Turecko o upokojenie situácie, odpoveďou malo byť zostrelenie arménskeho lietadla



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ann M
Netky
Deň Ústavy o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies