Trnavčanom ide triedenie bioodpadu výborne, pribudnú nové kontajnery

NETKY.SK • 21 Január 2021, 14:00 • 2 min
Trnavčanom ide triedenie bioodpadu výborne, pribudnú nové kontajnery

TRNAVA - Trnavčania podľa vedenia radnice začali so separovaním tohto druhu odpadov veľmi dobre.

slovakia

left justify in out

 

Počas prvého zvozu hnedých nádob sa podarilo vyzbierať 1,3 tony kuchynského odpadu, pri treťom až  1,62 tony. Okrem rozložiteľných odpadov sa v hnedých nádobách v menšej miere objavili klasické plastové vrecká, ktoré tam nemajú byť. Ceľkový bsah zberných nádob bol nad očakávanie „čistý“, teda poväčšine obsahoval to, čo do neho skutočne patrí. Zhruba 80 % tvoril tzv. zelený odpad, čiže rastlinné zvyšky z domácností.


„Trnava sa triedenia kuchynského bioodpadu zhostila bravúrne, veľmi nás teší záujem a najmä zodpovedný prístup ľudí. Začali sme výborne a veríme, že sa bude ešte ďalej zlepšovať a spoločne znížime objem komunálneho odpadu na minimum. Samozrejme, úplne najlepšie je odpad ani nevytvárať, teda kupovať len toľko, koľko naozaj potrebujeme a dokážeme spotrebovať,“ hovorí viceprimátor Trnavy Tibor Pekarčík.

 

img

 

Klasické plastové vrecká do bioodpadu nepatria

Mesto Trnava obyvateľom odporúča, aby zvyšky potravín vyhadzovali bez obalov – ideálne je vysýpať ich priamo z vedierka či inej uzatvárateľnej nádoby. Druhou možnosťou je používať biologicky rozložiteľné vrecká od Mesta Trnava. Do bytových domov ich v balení 25 kusov spolu so špeciálnymi košíkmi a infoletákmi distribuujú správcovia. 

 

 

V meste je momentálne štyridsať zberných nádob na kuchynský bioodpad, z toho sedem je na zberných dvoroch. Samospráva v blízkej dobe pridá na sídliská ďalších 120 hnedých kontajnerov. Povinnosť zaviesť zber biologicky rozložiteľného kuchynského odpadu z domácností vyplynula samosprávam z novely zákona o odpadoch.

 

Ako doma zbierať kuchynský bioodpad sa dozvieš na tomto linku.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miloš Cíbik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies