Tipy na výber správneho matraca do detskej postieľky

NETKY.SK • 9 December 2021, 14:34 • 2 min
Tipy na výber správneho matraca do detskej postieľky

Navštívi vašu rodinu čoskoro bocian a vy už budujete hniezdo, a teda zariaďujete detskú izbu, aby všetko bolo nachystané na príchod bábätka? Prípadne niekto z vašich blízkych je v očakávaní a vy mu chcete darovať detskú postieľku?

slovakia

left justify in out

Pripravili sme pre vás praktické tipy, podľa ktorých sa riadiť pri výbere vhodného detského matraca a postieľky.

 

Kľúčová je termoregulácia

Pri výbere matraca do detskej postieľky sa rozhodne oplatí staviť na kvalitu. Okrem základných vlastností, ktorým sa budeme venovať v ďalších riadkoch, je nutné brať do úvahy aj to, že u bábätiek môže dôjsť k nehode, ktorú ani plienka nezastaví, a matrac do detskej postieľky musí byť tak najmä odolný.

 

Ďalším parametrom, ktorý je taktiež kľúčový, je to, aby bol matrac pre bábätko schopný vďaka svojej štruktúre odvádzať teplo a vlhkosť, a tým u detí podporovať ich správnu termoreguláciu.

 

img

 

Monitor dychu – použitie v postieľke

Ďalšou položkou, ktorou sa pri výbere matraca pre dieťa riaďte, je možnosť použitia monitora dychu. Ten sa stal neoddeliteľnou súčasťou každej modernej detskej sady, a vďaka nemu máte o svojom bábätku neustály prehľad.

 

V prípade, že by počas spánku prestalo dieťatko dýchať, budete okamžite upozornení, a tak stihnete včas zareagovať. Niektorí výrobcovia matracov a postieľok pre deti si obľubu monitora dychu uvedomujú, a jeho použitie prispôsobujú aj detskou postieľkou a matracom. Vďaka tomu sú detské matrace nielen pohodlné, ale taktiež aj praktické.

 

Zloženie a tvrdosť matraca

Čo sa otázky zloženia matraca týka, výber spočíva viac-menej na vás. Pre deti sú vhodné matrace zo studenej peny, sendvičové matrace a matrace z hybridnej peny.

 - Dôležitejšie ako zloženie matraca sú totiž jeho funkcie a tvrdosť.
 - Tá sa označuje číslami od jeden do desať.
 - Matrac, ktorého tvrdosť je označená číslom jedna, je mäkký, a, naopak, matrac s označením tvrdosti číslom desať je tvrdý. 
 - Z tejto stupnice je najvhodnejšie vyberať matrac s vyšším označením, tým pádom matrac tvrdší.

 

Odborníci sa zhodujú v tom, že najvhodnejšie matrace pre deti sú tie s označením tvrdosti šesť až osem.

 

img

 

Nevyhnutný doplnok detských matracov

Pamätáte si, ako sme hneď v úvodnom odseku zmienili, že je nutné staviť na kvalitu a odolnosť matraca? Aby ste odolnosť zvýšili, zaobstarajte si špeciálne vodoodolné matracové chrániče. Matracový chránič sa na matrac jednoducho položí, prirobí sa špeciálnymi všitými pásmi, a slúži ako hygienická nepriepustná vrstva, a zároveň aj ochrana matraca.

 

Chránič na matrac možno prať v práčke až do 90 ° C. Navyše sa tieto špeciálne doplnky na matrac vyrábajú z príjemných materiálov, takže sa na nich spí ako na obláčiku. 

 

img

 

Tipy na spanie pre budúce mamičky

Zároveň nám dovoľte dať pár tipov taktiež budúcim mamičkám. Predovšetkým prvorodičky by mali každú voľnú chvíľu tráviť odpočinkom a pokúsiť sa spať do zásoby. S príchodom bábätka sa totiž biorytmus rodičov zmení natoľko, že sa z oboch stanú večne nevyspatí dospelí. Aj napriek tomu, že spánok v tehotenstve môže byť náročný, a najmä v neskorších štádiách tehotenstva skôr za trest, existuje niekoľko tipov na správne polohy spánku v tehotenstve.

 

Gynekológovia a pôrodníci sa zhodujú v tom, že najlepšia poloha je tá, v ktorej sa nastávajúca mamička cíti pohodlne. Zároveň však vychvaľujú spanie na ľavom boku, ktoré zaisťuje dostatočné prekrvenie placenty a s ním zároveň aj zlepšenie krvného obehu plodu.

 

Spite sladko, veľa, a nepodceňujte význam kvalitného matraca. Spánok je totiž dôležitou a nevyhnutnou súčasťou nielen života dospelých, ale taktiež detí. A pokiaľ už novorodencovi poskytnete ideálne podmienky na spanie, znížite tým šancu, že sa bude v noci budiť kvôli nepohodliu, teplu, zime či mokru.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies