Teherán má vysvetliť prítomnosť častíc uránu nájdených na dvoch miestach v Iráne

NETKY.SK • 6 Jún 2024, 10:12 • 2 min
Teherán má vysvetliť prítomnosť častíc uránu nájdených na dvoch miestach v Iráne

VIEDEŇ - Rada guvernérov Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) schválila rezolúciu, ktorá kritizuje nedostatočnú spoluprácu Iránu s MAAE. Iránska misia pri OSN to označila za unáhlené a nerozumné, informuje AFP.

slovakia

left justify in out

"Rozhodnutie krajín Západu bolo unáhlené a nerozumné a bezpochyby bude mať zničujúci účinok na proces diplomatickej komunikácie a konštruktívnej spolupráce," citovala iránska štátna tlačová agentúra ISNA diplomatickú misiu Iránu.
 
Rezolúciu v pondelok predložili Británia, Francúzsko a Nemecko, Rusko a Čína boli proti. Za hlasovalo 20 z 35 členských krajín rady. Jedna krajina sa na hlasovaní nezúčastnila a 12 sa zdržalo.
 
Ide o prvú takúto rezolúciu od novembra 2022. Západné mocnosti reagujú na nárast jadrových aktivít Iránu. Obávajú sa, že táto krajina sa usiluje vyrobiť jadrovú zbraň, čo Teherán popiera.
 
Krajiny v texte dokumentu uvádzajú, že je nevyhnutné a naliehavé, aby Teherán poskytol technicky dôveryhodné vysvetlenia prítomnosti častíc uránu nájdených na dvoch nešpecifikovaných miestach v Iráne.
 
Tiež Irán žiadajú, aby opätovne zapojil kamery monitorujúce jadrové aktivity a vyjadrujú znepokojenie s nedávnymi verejnými vyhláseniami Iránu o svojich schopnostiach vyrábať jadrové zbrane a o možných zmenách v iránskej jadrovej doktríne.
 
Pretrvávajúca neschopnosť Iránu poskytnúť plnú spoluprácu na vyšetrovaní môže podľa textu spôsobiť, že bude nevyhnutný rozsiahly posudok šéfov MAAE. Rezolúcia má v tejto situácii len symbolický význam a jej cieľom je vyvinúť na Irán diplomatický nátlak.
 
Teherán odmieta, že sa usiluje vyvíjať jadrové zbrane. Takisto však výrazne navýšil svoj jadrový program a má dostatok materiálu na výrobu niekoľkých jadrových bômb.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Zdroj: AFP / ISNA, Foto: Rokovanie MAAE vo Viedni / AP / Heinz-Peter Bader
Netky
Deň Ústavy o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies