FOTO a VIDEO Taliansko zasiahlo silné zemetrasenie: Toto je mŕtve mesto. Je úplne zničené

NETKY.SK • 24 August 2016, 20:05 • 2 min
FOTO a VIDEO Taliansko zasiahlo silné zemetrasenie: Toto je mŕtve mesto. Je úplne zničené

RÍM - Zemetrasenie s magnitúdou 6,2 v strednej časti Talianska si vyžiadalo 120 obetí na životoch. Oznámil to dnes predseda talianskej vlády Matteo Renzi počas návštevy oblasti severovýchodne od Ríma, vážne poškodenej ranným zemetrasením.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

"A táto bilancia nie je konečná," upozornil Renzi v obzvlášť zničenom mestečku Amatrice v talianskych Apeninách, kde sa stretol dobrovoľnými pomocníkmi, informovala talianska tlačová agentúra ANSA. Renzi sa ďalej o situácii radil s talianskym ministrom dopravy Grazianom Delriom a šéfom úradu pre civilnú ochranu obyvateľstva Fabriziom Curciom, z týchto rokovaní však neposkytli vyhlásenie. "Nikoho nenecháme len tak," povedal Renzi v Ríme ešte pred odchodom do Amatrice v rámci krátkeho vystúpenia pred zástupcami médií. 

 

Talianske médiá pred tým priniesli zatiaľ oficiálne nepotvrdené správy o vyše 80 mŕtvych. "Toto je mŕtve mesto. Je úplne zničené," povedal pre DPA 20-ročný Federico Rocchi, študent z najviac postihnutého mestečka Amatrice v talianskych Apeninách. Dodal, že pri zemetrasení stratil veľa priateľov. Zemetrasenie s magnitúdou 6,2 nastalo dnes nadránom o 3.36 h SELČ, 76 kilometrov juhovýchodne od Perugie, vo veľmi malej hĺbke okolo päť kilometrov pod povrchom zeme. Po zemetrasení nasledovalo ešte nadránom vyše 50 dotrasov, najsilnejší mal magnitúdou 5,4.


Väčšina mestečka Amatrice, ležiaceho 140 kilometrov severovýchodne od Ríma a hojne navštevovaného turistami, sa ocitla v troskách. Amatrice je momentálne ťažko dostupné, keďže prístupové cesty i samotné ulice blokujú trosky budov. Na jednej z prístupových ciest sa navyše zrútila časť mosta. Personál a pacientov tamojšej regionálnej nemocnice museli evakuovať. Okolo 15 z nich ostalo na lôžkach na ulici. Do improvizovanej nemocnice prevážajú tiež zranených. "Amatrice prestalo existovať, celá naša obec je v troskách," povedal starosta Sergio Pirozzi.


"Veľa ľudí ostalo uviaznutých v troskách," povedal Pirozzi pre agentúru ANSA. "Pripravujeme miesto pre telá." Pre spravodajskú stanicu Rainews 24 povedal, že zničená bola polovica mesta. Jeden z miestnych obyvateľov Eraldo Di Giacomo v rozhovore pre Rainews 24 hovoril o totálnom zničení: "Všetko sa zrútilo, domy, všetko."


V dôsledku zemetrasenia zostali bez strechy nad hlavou tisíce ľudí. Len v obci Accumoli ich je podľa starostu Stefana Petrucciho okolo 2500, obývateľný nezostal jediný dom. V okolí najhoršie zasiahnutých miest záchranári a dobrovoľníci stavajú stanové mestečká a poľné kuchyne, kde sa môžu ukryť tisíce ľudí, ktorí v dôsledku zemetrasenia prišli o strechu nad hlavou. Agentúra DPA však píše, že napriek veľkému zničeniu nádej na záchranu ľudí uviaznutých pod troskami je stále veľká.


V meste Pescara del Tronto vytiahli z trosiek živého chlapca. Lekári tiež vyslobodili z ruín v Amatrice šesťročného chlapca, napriek tomu, že jeho dvojča je nezvestné, informovala tlačová agentúra ANSA. Starosta Amatrice Petrucci sa niekoľko hodín po zemetrasení sťažoval v televízii Rainews 24, že na miesto stále nedorazili záchranárske služby. Neskôr popoludní tam však prišli záchranári so psami aj s ťažkou technikou. Nemecký Červený kríž upozornil, že záchranárov čaká ťažká práca, pretože postihnutý región leží v horskej a zle prístupnej oblasti.


"Záchranári sa pohybujú v prostredí, ktoré je ťažké (pre orientáciu), nielen v dôsledku ruín a trosiek, ale aj kvôli terénu, kde hrozí zrútenie alebo zosuv pôdy," povedal predstaviteľ horských záchranárov Klemens Reindl. Otrasy postihli aj mestečko Nursia (Norcia), kde sa okolo roku 480 n. l. narodil sv. Benedikt, považovaný za zakladateľa západoeurópskeho mníšstva. Vážne poškodená je miesta katedrála. Desiatky turistov, ktorí sa v tom čase v Nursii nachádzali, vybehli v panike do ulíc.

 

Úrad pre civilnú ochranu obyvateľstva koordinuje záchranné práce. Do akcie sa zapojili stovky tímov z celého Talianska vrátane špeciálnej posily z Vatikánu. Na miesto tragédie už dorazili stopovacie psy, stroje na premiestňovanie zeminy a ďalšia ťažká technika, napísala agentúra AP.

 

 

 

Hypocentrum hlavného otrasu, ktorý mal podľa talianskych seizmológov magnitúdu 6,0, sa nachádzalo v provincii Perugia juhovýchodne od mestečka Norcia v hĺbke iba štyri kilometre. Tento otras bol zaznamenaný o 03.36 h a po ňom nasledovali desiatky dotrasov, pričom najsilnejší mal magnitúdu 5,5. 

Zem sa triasla v oblasti od regiónu Lazio cez Umbriu a Marche po pobrežie Jadranského mora. Slabé záchvevy bolo cítiť aj v talianskej metropole Rím, kde úrady vykonali z bezpečnostných dôvodov pred otvorením pre verejnosť kontrolu svetoznámeho Kolosea.

 

 

"Je to tragédia ako tá v L'Aquile spred siedmich rokov. Amatrice je na nepoznanie, celé historické centrum sa zrútilo," vyhlásil Massimo Cialente, starosta L'Aquily, kde si zemetrasenie s magnitúdou 6,3 zo 6. apríla 2009 vyžiadalo viac ako 300 obetí.

 

 

Zemetrasenie spôsobil pomalý, ale trvalý podzemný pohyb Africkej platne. Povedal to dnes poľský geológ profesor Jerzy Zaba zo Sliezskej univerzity v Katoviciach v južnom Poľsku, ktorého cituje agentúra AP.

 

Klinovitá predná časť Africkej platne tlačí na Eurázijskú platňu v oblasti Jadranského mora a posúva ju do susedných regiónov, ako sú talianske Apeniny, vysvetlil Zaba. Dodal, že v dôsledku nahromadeného napätia potom vzniká náhle uvoľnenie vo forme podzemného pohybu hornín, ktoré spôsobuje chvenie zeme.

 

Zaba pre poľskú tlačovú agentúru PAP doplnil, že táto tektonická platňa (Africká platňa) sa pohybuje severným smerom rýchlosťou asi päť centimetrov za rok.

 

Otrasy postihli aj mestečko Nursia (Norcia), kde sa okolo roku 480 n.l. narodil sv. Benedikt, považovaný za zakladateľa západoeurópskeho mníšstva. Vážne poškodená je miesta katedrála. Desiatky turistov, ktorí sa v tom čase v Nursii nachádzali, vybehli v panike do ulíc.

 

V roku 1997 poškodilo zemetrasenie jeden z klenotov Umbrie, Baziliku sv. Františka v meste Assisi. Podľa františkánskych mníchov, ktorí sú jej správcami, nespôsobili dnešné otrasy na bazilike viditeľné škody.

 

 

V Taliansku je podľa registračného formulára 239 Slovákov

Slovensko zatiaľ nemá informácie, že by medzi obeťami alebo zranenými po zemetrasení v Taliansku boli slovenskí občania. V registračnom systéme ministerstva zahraničných vecí je registrovaných 239 Slovákov nachádzajúcich sa v Taliansku, poslali im núdzovú SMS, v ktorej o danej situácii informujú a zároveň neodporúčajú v súčasnosti prechod postihnutou oblasťou, čiže epicentrum v severovýchodnom Laziu a okrajoch susedných regiónov (Umbria, Marche, Abruzzo). Pre agentúru SITA to uviedol riaditeľ tlačového odboru MZV Igor Skoček. Ako dodal, zastupiteľský úrad situáciu po zemetrasení priebežne sleduje a odporúčajú, aby sa naši občania riadili pokynmi miestnych úradov, civilnej ochrany, polície a záchranárskych zložiek. 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies