Švédsko a Fínsko: Uvoľníme obmedzenia predaja alkoholu

NETKY.SK • 6 Jún 2024, 19:28 • 2 min
Švédsko a Fínsko: Uvoľníme obmedzenia predaja alkoholu

Krajiny Švédsko a Fínsko pristúpia k uvoľneniu obmedzenia predaja alkoholu. Informovala o tom BBC.

slovakia

left justify in out

Vo Fínsku bude možné kúpiť si v obchodoch pivo, víno, cider a ďalšie nápoje s obsahom alkoholu až 8 %. Švédsko povolí výrobcom predávať menšie množstvo alkoholu vo svojich prevádzkach.

Vo Fínsku a vo Švédsku sa dajú silnejšie alkoholické nápoje kúpiť len v sieti štátnych obchodov či v licencovaných baroch a reštauráciách.

Ide o jediné dve krajiny EÚ, v ktorých má monopol na maloobchodný predaj alkoholu štát. Cieľom je znižovať konzumáciu alkoholu v záujme verejného zdravia.

Fínsko povolí predaj kvasených nápojov s obsahom alkoholu až 8 % v bežných obchodoch. Doteraz bol limit na predaj mimo obchodov štátneho monopolu 5,5 %.

Silnejšie pivo, víno, cider a ďalšie nápoje by mali byť v obchodoch k dispozícii od budúceho týždňa. Zmena sa netýka napríklad miešaných alkoholických nápojov.

Vo Švédsku je možné kúpiť mimo obchodov štátneho monopolu Systembolaget nápoje s obsahom alkoholu najviac 3,5 %.
 
Vláda chce pomôcť podnikateľom tým, že umožní predaj menšieho množstva alkoholu zákazníkom, ktorí si zaplatia prehliadku závodu so sprievodcom. Opatrenie by malo platiť od roku 2025.

Reforma je zameraná hlavne na malé remeselné prevádzky. Predaj bude obmedzený na 0,7 litra tvrdého alkoholu alebo tri litre vína či piva. 

         



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Zdroj: BBC, Foto: Pexels
Netky
Deň Ústavy o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies