Švajčiari zachraňujú ľadovce veľmi netradične: Takto bránia topeniu!

NETKY.SK • 22 Júl 2019, 11:19 • 2 min
Švajčiari zachraňujú ľadovce veľmi netradične: Takto bránia topeniu!

Klimatické zmeny nezadržateľne menia našu planétu, Švajčiari sa však pokúsili o spomalenie tohto procesu.

slovakia

left justify in out

Situácia vo svete je kritická. Netopia sa totiž len oblasti v okolí pólov, ktoré sa podieľajú na postupnom zvyšovaní hladiny oceánov, ale ako sme informovali minulý týždeň, teploty degradujú už aj Alpy. Ľadovce, ktoré tisíce rokov tvorili hrubé vrstvy snehu a ľadu sa aktuálne výrazne stenčujú.

 

To je, bohužiaľ, aj prípad ľadovca Gurschengletscher nachádzajúceho sa na 2 961 metrov vysokej hore Mount Gemsstock v oblasti Andermatt vo Švajčiarsku. Tu odborníci postrehli rapídny úbytok ľadu. Za posledných desať rokov sa roztopilo 10 centimetrov. To je skutočne veľa. A tak sa miestni rozhodli pre netradičné riešenie.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Danke an ZDF Heute für euren Beitrag zu unserer Gletscherabdeckung. «Er war vor 19 Jahren der erste Gletscher in der Schweiz, der im Sommer in eine Schutzfolie gepackt wurde - der #Gurschengletscher in Andermatt. Auch in diesem Jahr ist der #Gletscher wieder mit einer weißen, 3,8 Millimeter dicken Abdeckung aus Vlies bedeckt.» Zitat @zdfheute Nicht nur unsere eigenen Massnahmen zum Schutz der Bergwelt, auch unsere Partnerschaft mit der NGO @protectourwintersswitzerland stellt einen wichtigen Teil unseres Engagements zum #Klimaschutz dar. Wir lieben alle die Einzigartigkeit der Bergwelten, nicht wahr?! 💚🏔 #ourmountain #gemsstock #andermatt #swissalps #protectourwinters #protectourplanet #sustainability #sustainablebusiness #welovewinter #glacier

Príspevok, ktorý zdieľa SkiArena Andermatt-Sedrun (@skiarena),

Ako ľudia z danej oblasti hovoria, lepší je pomaly sa topiaci ľadovec, ako žiaden. Preto vynaložili naozaj veľa úsilia na spomalenie nezadržateľného procesu topenia. Pomocou veľkoplošných špeciálnych prikrývok z ovčej vlny ľadovec kúsok po kúsku zakrývajú, aby ho chránili pred ničivými slnečnými lúčmi. Takáto „perina“ ho pokrýva od jari do jesene.

 

Vlna má výborné tepelnoizolačné vlastnosti, preto sa odborníci rozhodli práve pre tento materiál.  Okrem toho majú plachty vrstvu, ktorá odráža slnečné lúče. Hoci by sa mohlo zdať, že ide o úplný boj s veternými mlynmi, nie je to tak celkom pravda. Táto metóda podľa meraní z iného ľadovca Rhône spomalila roztápanie snehu o 50-70 percent.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

And now the Gemsstock is also in the summer mode! #gemsstock #glacier #summermode #snowfarming

Príspevok, ktorý zdieľa Dooominik (@babacosworth),

Je jasné, že zakrývanie ľadovcov nezastaví klimatické zmeny a dokonca trvalo neuchráni ani ľadovce. Ide o finančne veľmi náročné riešenie a aj jeho praktická realizácia je nesmierne komplikovaná. A hoci to situáciu „utíši“ len na určitý čas, horským nadšencom to stojí za námahu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies