Súostrovie Palau terčom kyberútoku: Škodlivý softvér pravdepodobne vyvinuli v Rusku, odoslali z Malajzie. Je za tým Čína?

NETKY.SK • 5 Jún 2024, 14:18 • 2 min
Súostrovie Palau terčom kyberútoku: Škodlivý softvér pravdepodobne vyvinuli v Rusku, odoslali z Malajzie. Je za tým Čína?

NGERULMUD - Tichomorské súostrovie Palau, jeden z mála diplomatických spojencov Taiwanu, sa stalo terčom kybernetického útoku. Potvrdil to tamojší prezident Surangel Whipps. Z tohto kroku upodozrieva Čínu, informuje AFP.

slovakia

left justify in out

"Toto je naozaj prvý veľký útok, ktorý sme zaznamenali," povedal Whipps novinárom.
 
Palauský prezident v stredu na základe analýzy údajov uviedol, že škodlivý softvér pravdepodobne vyvinuli v Rusku, odoslali z Malajzie a "vyzerá to, že existuje prepojenie s Čínou".
 
"Dôvodom, prečo hovoríme, že je tu možno účasť štátnych aktérov, je, že sa nezaujímali o peniaze. Naozaj nepožadovali žiadne peniaze," zdôraznil Whipps.
 
Čína považuje Taiwan za súčasť svojho územia, aj keď ostrov má od roku 1949 svoju vlastnú vládu. Nezávislosť Taiwanu v súčasnosti uznáva iba 12 štátov, medzi nimi je aj Palau.
 
Vláda na Taiwane ešte v pondelok uviedla, že je pripravená pomôcť Palau v posilnení digitálnej obrany. Reagovala tak na správu denníka The New York Times, podľa ktorého bolo palauskej vláde odcudzených vyše 20 000 dokumentov.
 
Whipps sa podľa svojich slov domnieva, že Čína chce vzťahy medzi Palau a Taiwanom oslabiť, a to práve napríklad nabúraním sa do kybernetických systémov súostrovia. Uviedol, že vládne dokumenty ukradli ešte v marci v čase, keď USA schválili balík pomoci súostroviu na najbližšie dve desaťročia.
 
Podľa NYT sa k zodpovednosti za marcový kyberútok prihlásila ransomwareová skupina DragonForce. Analytici vtedy uviedli, že by bolo nezvyčajné, keby Čína zadala takúto operáciu subdodávateľom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Zdroj: AFP, The New York Times, Foto: Freepik
Netky
Deň Ústavy o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies