Sudca Najvyššieho súdu zomrel počas dovolenky v Texase

NETKY.SK • 14 Február 2016, 10:20 • 2 min
Sudca Najvyššieho súdu zomrel počas dovolenky v Texase

WASHINGTON - Vplyvný sudca amerického Najvyššieho súdu Antonin Scalia zomrel počas dovolenky v Texase vo veku 79 rokov. Oznámil to dnes guvernér Texasu Greg Abbott, ktorého citovala agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Scalia pôsobil na najvyššej súdnej ustanovizni USA 29 rokov a bol známy svojimi striktne konzervatívnymi názormi. Podľa federálnej policajnej služby USMS jeden z deviatich sudcov Najvyššieho súdu zomrel v súkromnej rezidencii v oblasti Big Bend v južnom Texase.


Scaliu naposledy videli živého v piatok večer, keď odišiel do svojej izby. V sobotu ráno ho objavili mŕtveho, keď sa nedostavil na raňajky, uviedla agentúra AP.


Zosnulý sudca bol nominovaný do úradu v roku 1986 vtedajším republikánskym prezidentom USA Ronaldom Reaganom.


Doteraz bol pomer sudcov amerického Najvyššieho súdu 5:4 v prospech konzervatívcov. Scaliovo úmrtie by tento pomer síl mohlo zmeniť, keďže o jeho nástupcovi bude rozhodovať ešte súčasný demokratický prezident USA Barack Obama. Prezidentovho nominanta by však mohol odmietnuť potvrdiť americký Senát, v ktorom majú väčšinu republikáni.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
Deň Ústavy o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies