Strana SaS vracia úder Igorovi Matovičovi. Sulík tvrdí, že nie je proti navýšeniu rozpočtu

NETKY.SK • 19 Máj 2021, 16:56 • 2 min
Strana SaS vracia úder Igorovi Matovičovi. Sulík tvrdí, že nie je proti navýšeniu rozpočtu

BRATISLAVA - Strana SaS nie je proti navýšeniu rozpočtu.

slovakia

left justify in out

Na stredajšej tlačovej konferencii to povedal minister hospodárstva Richard Sulík (SaS). Keďže pandémia spôsobila omnoho viac škôd, než predpokladali, rozpočet je nutné upraviť navýšením deficitu a štátneho dlhu.

 

Ako doplnil strana súhlasí, aby všetky položky týkajúce sa pandémie boli predmetom navýšenia. , Majú však ďalšie otázky, na ktoré nedostali zatiaľ odpoveď.

 

Treba zvážiť všetky položky
Vláda schválila novelu zákona o štátnom rozpočte, ktorou sa majú navýšiť výdavky štátneho rozpočtu o 3,4 miliardy eur. Táto suma je však podľa Sulíka privysoká a treba podrobne zvážiť všetky položky.

 

Pretože je podľa neho logické, že by sme sa mali prikryť takou perinou, na akú máme a pri vytváraní ďalších dlhov by sme mali byť obozretní.

 

„Vlani sme podporili navýšenie rozpočtu, lebo prišla kríza, s ktorou nikto nerátal,“ pokračoval Sulík. Strana SaS si však vypočítala nevyhnutné výdavky vo výške 1,6 miliardy eur.

 

Vyššie výdavky na nepandemické položky
Aktuálny návrh na zvýšenie výdavkov zahŕňa rôzne nepandemické položky, ktoré tam podľa Sulíka nemajú čo robiť. Ako príklad uviedol vysielací čas v RTVS v rámci osvety ľuďom v čase pandémie v tisícoch eur alebo požiadavky na dofinancovanie slovenských železníc.

 

Prípadne, preplatenie výdavkov subjektom hospodárskej mobilizácie by mohlo byť v nižšej sume. Preto je potrebná podľa Sulíka diskusia.

Svoje výhrady pritom predstavil aj v pondelok na koaličnej rade. No Igor Matovič si v utorok podľa ministra hospodárstva neodpustil tlačovú konferenciu s osobnými útokmi na jeho osobu a rodinu.

 

Podľa Sulíka Matovičova práca „stojí“, pretože chodí na rôzne služobné cesty, ktoré ani nespadajú do kompetencií ministra financií.

 

Zvýšenie výdavkov v parlamente tak nepredstavil Matovič, ale jeho zástupca. Sulík ešte po rokovaní vlády skonštatoval, že už je unavený z doťahovania s Igorom Matovičom, avšak zároveň doplnil, že ich strana vládu nepoloží.
 

Mohlo by vás zaujímať: Matovič: Strana SaS si berie ľudí a firmy za rukojemníkov



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies