Spoločnosť Pfizer potvrdila výskyt falošných vakcín v Mexiku a Poľsku

NETKY.SK • 22 Apríl 2021, 16:31 • 2 min
Spoločnosť Pfizer potvrdila výskyt falošných vakcín v Mexiku a Poľsku

USA - Americká farmaceutická spoločnosť Pfizer tvrdí, že v Mexiku a Poľsku identifikovala falošné verzie svojej vakcíny proti koronavírusu.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Americká farmaceutická spoločnosť Pfizer tvrdí, že identifikovala falošné verzie svojej vakcíny v Mexiku a Poľsku. Dávky zaistili úrady v oboch krajinách a potvrdili, že ide o falošné vakcíny. V Mexiku mali skonfiškované vakcíny falošné štítky, a v Poľsku tieto vakcíny obsahovali látky používané na liečbu vrások. Svetová zdravotnícka organizácia upozornila, že falošné vakcíny „predstavujú vážne riziko pre globálne verejné zdravie“. Vyzvala na ich identifikáciu a stiahnutie z obehu. Informoval portál BBC.

 

img

 

Poľský minister zdravotníctva v stredu zdôraznil, že riziko falšovaných dávok, ktoré sa objavia v oficiálnom obehu, je „prakticky nulové“. Asi 80 ľudí dostalo v Mexiku falošnú verziu vakcíny. Tá bola fyzicky neškodná, no neposkytovala žiadnu ochranu pred koronavírusom. Hovorca mexickej vlády pre Covid-19 Hugo Lopez-Gatell uviedol, že falošné vakcíny odhalila kybernetická polícia po tom, čo boli na sociálnych sieťach ponúknuté až do výšky 2 500 dolárov. Niekoľko ľudí bolo zatknutých.

 

V Poľsku našťastie nestihli falošné vakcíny podať žiadnej osobe. Lev Kubiak, šéf tamojšej globálnej bezpečnosti spoločnosti Pfizer, uviedol, že globálny dopyt po vakcíne a nedostatok dodávok viedli k podvodu. "Máme veľmi obmedzenú ponuku, ponuku, ktorá sa bude zvyšovať, keď sa rozbehneme a ďalšie spoločnosti vstúpia do očkovacieho priestoru. Medzitým existuje perfektná príležitosť pre zločincov," uviedol pre WSJ.

 

Americké ministerstvo spravodlivosti pre ABC News oznámilo, že si je vedomé falošných vakcín identifikovaných v Mexiku a Poľsku, a podľa potreby podporí miestne úrady a spoločnosť Pfizer. Vedci v marci pre BBC povedali, že zaznamenali „prudký nárast“ reklám na darknet v súvislosti s vakcínami. Predávali sa vakcíny Covid-19, očkovacie pasy a fingované negatívne testovacie papiere.

 


Prečítajte si: Pozrite si, koľko stojí jedna vakcína od Pfizer/BioNTech



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies