Smutná správa pre všetkých vegánov: Avokádo či brokolica nie sú vegánske, tu je vysvetlenie!

NETKY.SK • 18 Október 2018, 11:04 • 2 min
Smutná správa pre všetkých vegánov: Avokádo či brokolica nie sú vegánske, tu je vysvetlenie!

Mysleli ste si, že avokádo možno považovať za vegánsku potravinu? Omyl!

slovakia

left justify in out

Vedeli by ste presne definovať, čo je to vegánstvo? Ide o stravovací trend moderných ľudí, ktorý je založený na konzumácii rastlinnej stravy. Nič živočíšne teda v jedálničku vegána nehľadajte. Vyhýbajú sa konzumácii akéhokoľvek mäsa, rýb a výrobkov z nich, ale aj vajciam, mlieku a syrom. Ich hlavným zámerom je nepodporovať týranie či vykorisťovanie zvierat. Tí vegáni, ktorí to myslia naozaj vážne, nejedia napríklad ani med, pretože pochádza od včiel a hoci im nie je priamo ubližované, dalo by sa povedať, že ich „okrádame“.

 

S ľuďmi vyznávajúcimi túto životnú filozofiu sa v poslednej dobe roztrhlo vrece. Otázne ale je, nakoľko je takéto zmýšľanie skutočne úprimné a podložené potrebnými vedomosťami a kedy ide len o akýsi „módny hit“, ktorým sa dotyční potrebujú odlišovať.

 

Moderátorka britskej show QI Sand Toksvig nedávno „nachytala ľudí na hruškách“. Jej šou je založená na vysvetľovaní nejasných otázok, pričom v jednej zo svojich epizód sa ľudí opýtala, či si myslia, že mandle, avokádo, kivi, tekvica muškátová či melón sú vegánske. Všetkých poriadne zaskočila racionálnym odôvodnením, prečo nie sú.

 

img

Zdroj: Pixabay

 

Vysvetlenie súvisí práve so včelami. Spomínané plodiny sa pestujú na veľkých farmách, kam sa v nákladných autách prevážajú včely, ktorých úlohou je na danom mieste tieto plodiny opeľovať. Každý takýto prevoz je pre včelstvo mimoriadne stresujúci a spôsobuje, že sú tieto živočíchy  následne náchylnejšie na choroby a parazitov. Podobným spôsobom sa pestujú mnohé plodiny.

 

img

Zdroj: Pixabay

 

Kvôli tomu, aby sme si mohli vychutnávať „vegánske“ jedlo z viacerých druhov zeleniny a ovocia teda trpia a zomierajú včely, čo striktne odporuje základnej zásade tohto životného štýlu. Koľkí z opýtaných „vegánov“ o tom podľa vás vedeli?



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies