Slovensko oficiálne nadviazalo diplomatické styky s Južným Sudánom

NETKY.SK • 14 December 2011, 04:51 • 2 min
Slovensko oficiálne nadviazalo diplomatické styky s Južným Sudánom

Slovensko oficiálne nadviazalo diplomatické styky s Južným Sudánom

slovakia

left justify in out

img

Slovensko dnes oficiálne nadviazalo diplomatické styky s Južným Sudánom. "Podpísali sme deklaráciu o oficiálnom nadviazaní dvojstranných vzťahov," vysvetlil šéf slovenského rezortu zahraničných vecí Mikuláš Dzurinda počas návštevy Juby, hlavného mesta najmladšej krajiny sveta uznanej OSN.
"Deklaráciou sa zaväzujeme rozvíjať bilaterálne vzťahy, ale rovnako intenzívne spolupracovať na medzinárodnom poli pri šírení mieru a stability," dodal. Ide tak o politické vyhlásenie, ktorým sa formálne začínajú medzištátne vzťahy medzi oboma krajinami.
Za Južný Sudán deklaráciu spečatil štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Charles Manyang D'Awol, ktorý pripomenul nezávislosť ich krajiny. "So Slovenskom chceme pokračovať v budovaní dobrých vzťahov," podotkol s tým, že delegácia SR navštívila Južný Sudán pred mesiacom, keď prejavila záujem o užšiu spoluprácu.
Pripomenul, že Slovensko pomáha africkému štátu v oblasti zdravotníctva aj vzdelávania. "Narážame na veľa problémov, potrebujeme rozvoj, vzdelávanie, lepšiu zdravotnú starostlivosť, infraštruktúru. Naša krajina je bohatá, plná ropy, potrebuje však technológie a ľudské zdroje a myslím si, že Slovensko nám môže pomôcť v tejto oblasti," vysvetlil.
Južný Sudán je veľmi mladý štát, ktorý vznikol v tomto roku odčlenením sa od Sudánu. Oddeleniu predchádzalo tohtoročné februárové referendum, v ktorom sa drvivá väčšina obyvateľov dnešného Južného Sudánu vyslovila za samostatnosť. Slovensko uznalo Južný Sudán ako samostatnú krajinu 9. júla.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
Deň Ústavy o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies