Slovensko navštívi delegácia európskeho výboru CPT

NETKY.SK • 29 November 2017, 10:58 • 2 min
Slovensko navštívi delegácia európskeho výboru CPT

BRATISLAVA - Budúci rok príde na Slovensko delegácia z Európskeho výboru na zabránenie mučenia a neľudského či ponižujúceho zaobchádzania alebo trestania (CPT).

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z Návrhu opatrení na zabezpečenie šiestej pravidelnej návštevy Výboru CPT, ktorý vypracovalo ministerstvo spravodlivosti a na dnešnom rokovaní ho schválila vláda. Vláda v materiáli informuje, že výbor oznámi termín návštevy 14 dní pred svojím príchodom.

Ministerstvá v rámci prípravy na príchod členov výboru aktualizovali zoznamy zariadení, v ktorých sa nachádzajú osoby zbavené slobody na základe rozhodnutia štátnych orgánov. Generálna prokuratúra v súčinnosti s príslušnými ministerstvami potvrdila nominácie styčných zástupcov, ktorí zodpovedajú za vykonávanie dohovoru na Slovensku. Vláda zároveň odporučila, aby boli styční zástupcovia vybavení služobnými mobilnými telefónmi.

Rezort spravodlivosti zároveň nariadil kontrolu vykonaných opatrení v rezortoch, v ktorých boli v roku 2013 pri piatej návšteve delegácie zistené závažné nedostatky. Vláda tiež uložila ministerke spravodlivosti, ministerke školstva, ministrovi vnútra, ministrovi zdravotníctva a ministrovi práce povinnosť informovať zamestnancov svojich zariadení o schválených opatreniach, ktoré s návštevou súvisia. Okrem iného ich úlohou bude zabezpečiť vstup členov delegácie do ktoréhokoľvek zariadenia a možnosť viesť rozhovory s osobami, ktorých štátne orgány zbavili slobody.

Ministerstvo spravodlivosti je gestorom vykonávania Európskeho dohovoru na zabránenie mučenia a neľudského či ponižujúceho zaobchádzania alebo trestania z roku 1987. Tento dohovor nadobudol pre Slovensko platnosť 1. októbra 1994 a je považovaný za najsledovanejší zmluvný dokument Rady Európy v oblasti ľudských práv a základných slobôd. Výbor CPT prostredníctvom návštev v členských štátoch Európskej únie preveruje zaobchádzanie s osobami, ktorých štátne orgány zbavili slobody.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
Deň Ústavy o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies