Slovensko má NOVÉHO PREZIDENTA + priebeh INAUGURÁCIE + VIDEO

NETKY.SK • 15 Jún 2024, 13:30 • 3 min
Slovensko má NOVÉHO PREZIDENTA + priebeh INAUGURÁCIE + VIDEO

BRATISLAVA – Peter Pellegrini sa v sobotu, 15. júna 2024, ujal úradu prezidenta Slovenskej republiky. Vo funkcii vystriedal Zuzanu Čaputovú.

slovakia

left justify in out

Ponúkame vám prehľad toho najdôležitejšieho:

Peter Pellegrini nebude mať po svojom boku žiadnu prvú dámu.

Podľa protokolistky Márii Holubovej je inaugurácia hlavy štátu top udalosť Slovenskej Republiky. "Pred piatimi rokmi vtedajší predseda SR Andrej Danko natiahol prejav a boli sme 5 minút bez prezidenta," spomína si protokolistka na inauguráciu Zuzany Čaputovej.

Ku dôležitej časti patrí zvyčajne aj sprievod pešou zónou, kedy by si mal prezident podať s občanmi ruku. "Kvôli atentátu na premiéra, ktorý sa uskutočnil 15. mája, bol tento akt zrušený," vysvetlila protokolistka.

Na inauguráciu do bratislavskej Reduty prišiel aj Ivan Korčok, ktorý s Petrom Pellegrinim súperil o prezidentskú stoličku.

Z vládnych predstaviteľov prišiel do filharmónie minister školstva Tomáš Drucker a minister spravodlivosti Boris Susko. Očakávaný bol príchod všetkých členov vlády, s výnimkou premiéra Roberta Fica, ktorý sa lieči zo zranení po atentáte.

Na ceremoniál prišiel aj bývalý premiér Vladimír Mečiar aj český expremiér Andrej Babiš.

Treba spomenúť aj to, že Patrícia Medveď Macíková bude v Prezidentskom paláci viesť komunikačný odbor. S Pellegrinim odchádzajú do paláca aj jeho doterajší poradcovia Marian Bednár a Michal Hlaváč.

Ako ďalej poznamenala protokolistka Holubová, Pellegrini sa nemusel slepo riadiť protokolom. "Prešiel cestu politika a zasadol na post štátnika. Na Slovensku je to reprezentatívna funkcia. Slovenský prezident nemá také právomoci. Jeho rétoriku poznáme a sme už na ňu zvyknutí, vychádza z gréckeho modelu, ktorý nás vedie k tomu, že musíme zaujať, získať a podnietiť k ďalšiemu uvažovaniu," dodala protokolistka Holubová.

Limuzínu, v ktorej došiel Peter Pellegrini k budove Reduty v sprievode policajtov na motorkách, obklopili ochrankári. Z auta vystúpil bez akéhokoľvek sprievodu.

Tesne pred začatím slávnostnej schôdzi NR SR Pellegrini pridal na Facebook post, kde spomína svojho zosnulého otca.

                 

Peter Pellegrini so svojím otcom
Peter Pellegrini so svojím otcom
Zdroj: Peter Pellegrini / facebook.com

V budove bratislavskej Reduty sa o 11:45 začala slávnostná schôdza Národnej rady, ktorá je spojená so skladaním prezidentského sľubu.
 
Koncertná sieň Slovenskej filharmónie má kapacitu vyše 460 miest. Obsadená bola do posledného miesta. Okrem osobných hostí prezidenta dostali pozvánku na slávnosť poslanci Národnej rady, členovia vlády, bývalí slovenskí prezidenti i bývalí predsedovia Národnej rady.
 
Podľa nepísaného zvyku boli na inauguráciu prezidenta pozvaní aj neúspešní kandidáti z prezidentských volieb.
 
Pozvánku dostali aj zástupcovia diplomatického zboru. Na inaugurácii boli aj bývalý prezident Českej republiky Miloš Zeman a bývalý predseda vlády Českej republiky a aktuálne poslanec Poslaneckej snemovne Parlamentu Českej republiky Andrej Babiš.
 
Poverený vedením parlamentu Peter Žiga otvoril slávnostnú schôdzu NR SR úvodným slovom a privítal hostí. V priamych voľbách 6. apríla 2024 si občania zvolili Petra Pellegriniho. Žiga zdôraznil, že prezident má byť "nad súbojom politických rivalov" a má byť nadstranícky. Verí, že Národná rada vytvorí s prezidentom "konštruktívny vzťah a vzájomný rešpekt".
 
Pellegrini zložil pred Národnou radou SR sľub do rúk predsedu Ústavného súdu SR. Následne zaznela štátna hymna a prezident predniesol inauguračný prejav. Po prejave sa slávnostná schôdza ukončila.

Obrazok
Zdroj: NR SR

Pellegrini sa stal šiestou hlavou štátu. Funkciu prevzal na päť rokov, do roku 2029.

Pellegrini pri slávnostnom sľube citoval Ústavu SR: "Sľubujem na svoju česť a svedomie vernosť Slovenskej republike. Budem dbať o blaho slovenského národa, národnostných menšín a etnických skupín žijúcich v Slovenskej republike. Svoje povinnosti budem vykonávať v záujme občanov a zachovávať i obhajovať ústavu a ostatné zákony."

Slovenská republika má nového prezidenta, oznámil predseda Ústavného súdu Ivan Fiačan. Potom zaznela slovenská hymna a Bratislavou sa ozývala delostrelecká salva.

Nový prezident sa prihovoril všetkým občanom, aj tým, ktorí volili niekoho iného s nádejou, že jeho výkon funkcie bude raz hodný aj ich rešpektu. "Prezident je síce živým človekom so svojimi chybami aj nedokonalosťami, ale je aj symbolom krajiny," povedal a v príhovore spomenul aj svojho nebohého otca.

Pellegrini spomenul aj atentát na premiéra Roberta Fica, ktorý podľa neho ukončil predstavu, že na Slovensku nemôže dôjsť k útoku na predsedu vlády. "Desaťročia sme žili v presvedčení, že moderné Slovensko vie všetky svoje krízy vyriešiť demokratickou a ústavnou cestou. Nestrieľali sme po sebe ani v čase, keď padal starý režim," podotkol.

"Žijeme v ťažkých časoch," skonštatoval Pellegrini. Vystrašené tváre ukrajinských utečencov v slovenských uliciach podľa neho zničili predstavu mnohých Slovákov, že vojna je len pojmom z učebníc dejepisu.

Hodnoty nového prezidenta Pellegriniho sú štát, národ, rodina a človek. Definovanie si celospoločensky akceptovaných hodnôt a spoločnej vízie je tým najlepším predpokladom na to, aby národ uspel v ťažkých časoch. Slovensko v súčasnosti podľa neho potrebuje súdržnosť, jednotu a spoločný ťah na bránu.

 

Čo vyhlásil Pellegrini vo svojom inauguračnom príhovore:

- Nepodľahnime názoru, že z politiky sa má vytratiť spor,
- politika má byť miestom výmeny názorov, ale tento súboj musí mať pravidlá,
- politika nesmie rozdeľovať rodinu pri stole s nedeľným obedom,
- nesmie rozdeľovať dlhoročných priateľov na pracovisku,
- nesmie sa sťať hnacím motorom negatívnych a deštruktívnych emócií, ktoré v spoločnosti driemu.

Ako ďalej povedala hlava štátu, Slovensko bolo, je a ostane pevnou súčasťou Európskej únie i Severoatlantickej aliancie, ale nebude sa v nich nikdy báť hovoriť svojím suverénnym hlasom.

Pellegrini chce pracovať aj na zdravých vzťahoch so všetkými našimi susedmi - Českou republikou, Poľskom, Rakúskom, Maďarskom aj Ukrajinou.

"S úctou hľadíme na Poľsko, ktoré dalo svetu veľkého pápeža. Rakúsku nikdy nezabudneme, že bolo pre mnohých ľudí útočiskom v čase neslobody a s Maďarskom sme stáročia kráčali spolu spoločnými dejinami. Ukrajine chceme pomôcť aby sa mohla tešiť zo spravodlivého mieru," povedal.

Slovensko potrebuje liek na svoje rozdelenie, a tým je pokoj, hovorí Pellegrini. Povedal, že na stave politickej debaty majú určite svoju zásluhu aj médiá.

Nový prezident ukončil svoj prejav slovami: "Nech Pán Boh žehná slovenským ľuďom, nech Pán Boh ochraňuje naše Slovensko."

Počas programu inaugurácie bolo do jednotlivých častí ceremónie zapojených vyše 150 vojakov.

                             

Obrazok
Zdroj: NR SR

Svätá omša Te Deum
 
Na svätú omšu v Dóme sv. Martina boli pozvaní všetci, ktorí boli aj na slávnostnej schôdzi Národnej rady. Predsedajúcim bohoslužby bol bratislavský arcibiskup Mons. Stanislav Zvolenský.
 
O hudobnú stránku svätej omše sa postaral Katedrálny zbor sv. Martina / Slovenská filharmónia.
 
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Zdroj: TA3, Foto: NR SR
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies