SKUTOČNÝ PRÍBEH: Slovenka Mária Gulovičová - úchvatná americká špiónka!

NETKY.SK • 18 Október 2021, 15:01 • 2 min
SKUTOČNÝ PRÍBEH: Slovenka Mária Gulovičová - úchvatná americká špiónka!

Mária Gulovičová u nás, žiaľ, nie je až taká známa. Je to obrovská škoda. Jej život pripomína jeden z amerických akčných filmov. Bola krásna, odvážna a dokázala toho naozaj veľa!

slovakia

left justify in out

img

 

Počas Slovenského národného povstania (SNP) zachránila pred nacistickým prenasledovaním mnohých Židov a po potlačení SNP pomáhala príslušníkom anglo-americkej spravodajskej misie na úteku pred nacistami. Za statočnosť a obetavosť ju v roku 1946 ako prvú ženu odmenili vysokým americkým štátnym vyznamenaním Bronzovou hviezdouTáto zabudnutá hrdinka by mala 19. októbra 100 rokov.

 

Agentka Maria Guovich Liu

Mária Gulovičová, známa tiež ako Maria Gulovich Liu, sa narodila 19. októbra 1921 v Jakubanoch pri Starej Ľubovni. Jej otec bol gréckokatolícky kňaz a matka učiteľka na základnej škole. Rodičia ju od malička viedli k štúdiu jazykov. Ovládala ruštinu, maďarčinu, nemčinu a neskôr sa naučila aj po anglicky.

 

Absolvovala Gréckokatolícke lýceum pre učiteľov v Prešove. V roku 1940 sa stala učiteľkou na

základnej škole v Jarabine, neskôr v obci Hriňová. V učení pokračovala aj po okupácii Slovenska nacistickým Nemeckom.

 

Radikálna zmena prišla v roku 1944. Jej židovský priateľ Július Goldberger ju požiadal, aby skryla pred Nemcami jeho sestru a jej päťročného syna. Od apríla do júna 1944 ich ukrývala v budove školy v Hriňovej. Po tom čo ich niekto udal, prišiel Gulovičovú vypočuť dôstojník slovenskej armády. Keďže však patril k odbojárom, ponúkol jej, že pre nich nájde bezpečnejší úkryt za podmienky, že ona sama sa zapojí do antifašistického odboja a bude pre neho robiť kuriérku. Ponuku prijala a presťahovala sa do Banskej Bystrice, kde sa stala krajčírkou v rodine sympatizujúcej s odbojom.

 

img

Na snímke: Záber z prehliadky ozbrojených síl. Predstavitelia SR a nemeckí reprezentanti okupačnej moci na Slovensku oslavujú potlačenie SNP.

 

Prvá úloha

Jej prvou úlohou bolo vyzdvihnúť a priviezť do Banskej Bystrice kufor. Netušila, čo je v ňom. Až o niekoľko rokov neskôr sa dozvedela, že tam bola vysielačka. Musela pritom cestovať vlakom, ktorý neustále prečesávalo gestapo.

"Vo vlaku bolo veľa dôstojníkov nemeckej armády. Jeden z nich začal so mnou flirtovať, čo som rada opätovala,“ povedala Mária. „Slečna, nesadli by ste si k nám?“ opýtal sa jej nemecký dôstojník. Uvoľnil jej miesto a postaral sa o jej kufor. O niekoľko sekúnd sa zjavilo gestapo, ktoré prehľadávalo batožiny cestujúcich. Máriu nechali na pokoji.

 

Nemeckí vojaci, ktorí hliadkovali v uliciach, mladú agentku s blond vlasmi nikdy nepodozrievali, pretože ich podozrenia rýchlo odvrátila pomocou koketných výhovoriek. 

 

Vďaka svojmu vzdelaniu a jazykovej výbave začala v odboji pracovať ako prekladateľka. Keď na konci augusta 1944 vypuklo SNP, pomáhala na povstaleckom území ako prekladateľka pre sovietsku vojenskú rozviedku.

 

img

Na snímke: Veliteľ americkej vojenskej skupiny OSS por. J. H. Green v Korytnickej doline.

 

Po potlačení SNP odišla s partizánmi do hôr, kde sa stretla s členmi americkej misie OSS (Úrad strategických služieb, Office of Strategic Services), ktorý bol predchodcom CIA (Ústrednej spravodajskej služby - Central Intelligence Agency). Tí potrebovali tlmočníčku, ktorá by zabezpečovala ich kontakt s obyvateľstvom nakloneným povstaniu. V rámci svojej činnosti sa podieľala aj na záchrane havarovaných amerických letcov.

 

img

Na snímke: Vraky áut a vozov lemujú cesty smerujúce do hôr po ústupe povstalcov a civilného obyvateľstva pred nemeckými vojskami.

 

Američania zároveň požiadali Máriu Gulovičovú, aby im robila tlmočníčku a sprievodkyňu pri úteku z nacistami okupovaného územia. Po strastiplnom pochode a mnohých útrapách sa jej spolu so štyrmi členmi misie podarilo napokon fašistom uniknúť.

 

img

Na snímke: Ustupujúce jednotky povstaleckej armády likvidujú dokumenty, aby sa nedostali do rúk nepriateľa.

 

V marci 1945 sa dostala do Bukurešti a odtiaľ do centrály OSS v Taliansku. Následne bola pridelená ako tlmočníčka do Prahy, kde stretla Allena Dullesa, dôstojníka OSS, ktorý sa stal neskôr riaditeľom CIA. S jeho pomocou emigrovala do USA, kde v roku 1952 získala americké občianstvo. Odsťahovala sa do mesta Oxnard v Kalifornii a pracovala ako realitná maklérka.

 

 

Na snímke: Maria Gulovich, vpravo, s Allenom Dullesom, ktorý fajčí fajku, v Prahe, 1945. (zdroj:coffeeordie)

 

Bronzová hviezda

Ako prvú ženu vyznamenali Máriu Gulovičovú 25. mája 1946 na pôde Americkej vojenskej akadémie (U. S. Military Academy) vo West Pointe pred nastúpenými kadetmi. Bronzovú hviezdu za hrdinskú a odvážnu službu jej osobne pripol šéf OSS generál William Donovan.

 

Návrat domov

Do rodných Jakubian sa opäť dostala až v roku 1970. V roku 1994 prišla na oslavy 50. výročia SNP a pozrieť sa bola aj na horskej chate na Homôlke ležiacej nad obcou Polomka, kde fašisti na Vianoce roku 1944 chytili jej druhov a o mesiac nato popravili v koncentračnom tábore Mathausen.

 

Prečítajte si: Príbeh 82-ročnej mníšky, ktorá sa dokázala vlámať do Národného jadrového komplexu

 

Kniha

O činoch Márie Gulovičovej sa na rodnom Slovensku veľa nevedelo. Zmenil to až rok 2004, kedy vyšiel preklad knihy Jima Downsa s názvom Druhá svetová vojna: Tragédia OSS na Slovensku, ktorá sa podrobne venuje aj jej mimoriadnym hrdinským činom. "Rozprával som sa s mužmi, ktorí ju poznali, a boli udivení jej statočnosťou,“ povedal rodinný priateľ Jim Downs. Aj na základe jej rozprávania mohol napísať knihu o tragickej misii Američanov na Slovensku počas 2. svetovej vojny.

 

Mária Gulovičová, ktorá patrí medzi neprávom zabudnuté postavy nášho protifašistického odboja, podľahla rakovine 25. septembra 2009 v Kalifornii vo veku 87 rokov.

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies