Škótsko chce do dvoch rokov vyrábať 100% energie z obnoviteľných zdrojov

NETKY.SK • 6 November 2017, 10:22 • 2 min
Škótsko chce do dvoch rokov vyrábať 100% energie z obnoviteľných zdrojov

EDINBURGH - Vedúci odborník v oblasti zmeny klímy oznámil, že Škótsko pravdepodobne splní svoj cieľ, vyrábať do roku 2020 až 100% svojej energie z obnoviteľných zdrojov.

slovakia

left justify in out

Profesor Andy Kerr z Edinburskej školy geológov na stretnutí Občianskeho zhromaždenia v Dubline povedal, že Škótsko za posledných 15 rokoch zvýšilo percento energie vyrobenej obnoviteľnými zdrojmi šesťnásobne, čím splnilo svoj pôvodný cieľ o päť rokov dopredu.

 

Krajina tak má podľa Kerra veľkú šancu na to, aby už do roku 2020 dosiahla 100-percentnú výrobu zelenej energie.

 

Škótsko rieši výrobu elektriny lokálne, pričom dáva občanom možnosť aktívneho prístupu. Až 75 % škótskej verejnosti podporuje zavádzanie opatrení pre záchranu klímy. Namiesto kampaní s „abstraktnými pojmami“ ako videá o vymieraní ľadových medveďov, dalo Škótsko občanom priamu šancu zúčastniť sa praktických aktivít a ponúklo im udržateľný spôsob života, povedal Kerr.

 

img

 

"V Škótsku existujú jasné dôkazy o tom, že podpora a zapájanie miestnych komunít do lokálneho energetického systému prináša významný profit ako množstvo sociálnych a ekonomických výhod," dodal profesor.

 

„Domnienka, že obnoviteľné zdroje energie sú drahšou alternatívou ako fosílne palivá boli rozbité,“ povedala európska komisárka pre klimatickú zmenu Connie Hedegaardová.

 

img

 

img

Foto: Pixabay



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies