SIS mala informácie o krytí daňových podvodov exfunkcionárom finančnej správy

NETKY.SK • 30 Jún 2022, 13:03 • 2 min
SIS mala informácie o krytí daňových podvodov exfunkcionárom finančnej správy

BRATISLAVA – Slovenská informačná služba (SIS) získala informácie o krytí daňových podvodov bývalým vysokým funkcionárom finančnej správy. Vyplýva to z neutajovanej verzie Správy o činnosti SIS za rok 2021.

slovakia

left justify in out

Podľa SIS mal významný predstaviteľ zločineckej skupiny pôsobiacej na Slovensku ovplyvňovať v rokoch 2019 až 2020 daňové kontroly v obchodnej spoločnosti, ktorú ovládal. Pomáhať mu mal dnes už bývalý vysoký funkcionár finančnej správy.

 

Získané boli takisto poznatky o obchodnej spoločnosti, ktorú vlastní bývalý vysoký predstaviteľ jedného z ministerstiev SR. Predmetná spoločnosť si neoprávnene uplatnila vyplatenie nadmerného odpočtu DPH. „Na kontrolu oprávnenosti predmetného nadmerného odpočtu DPH mali dosah vtedajší funkcionári finančnej správy,“ uviedla informačná služba.

 

img


Odstúpené boli aj informácie o podnikateľovi, ktorý riadil sieť obchodných spoločností s dosadenými nastrčenými konateľmi a majiteľmi. Prostredníctvom nich mal páchať ekonomickú trestnú činnosť, ktorou boli predovšetkým daňové podvody.

 

„Pri jej páchaní pravdepodobne spolupracoval so zamestnancami finančnej správy a s krytím nelegálnych aktivít mu údajne pomáhali aj príslušníci Policajného zboru (PZ),“ informovala SIS.


Príjemcom boli odstúpené tiež poznatky o organizátorovi daňových podvodov, ktorý v minulosti využíval rozsiahlu sieť spoločností s nastrčenými konateľmi a vlastníkmi, tzv. bielymi koňmi.

 

„Osoba udržiavala kontakty s funkcionármi PZ a ich prostredníctvom údajne ovplyvňovala vyšetrovanie páchanej daňovej trestnej činnosti,“ uviedli v správe.

 

img


SIS získala informácie aj o podnikateľovi, ktorý páchal ekonomickú trestnú činnosť predovšetkým v oblasti daňových podvodov a neoprávnených čerpaní dotácií z Pôdohospodárskej platobnej agentúry prostredníctvom siete obchodných spoločností. Vlani zároveň tajná služba pokračovala v spolupráci s partnerskými spravodajskými službami. Zameriavala sa na odhaľovanie ekonomickej trestnej činnosti, identifikáciu podozrivých obchodných operácií a boj proti daňovým podvodom na medzinárodnej úrovni, ktoré organizovali zločinecké skupiny.

 

Možno vás zaujme: Dobré správy pre zberateľov! EÚ uvedie do obehu novú dvojeurovú mincu



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies